Najbláznivejšie finále, aké doposiaľ hrala. Swiateková našla inšpiráciu v Nadalovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najbláznivejšie finále, aké doposiaľ hrala. Swiateková našla inšpiráciu v Nadalovi

Swiateková sa stala kráľovnou turnaja v Madride.
Swiateková sa stala kráľovnou turnaja v Madride.AFP
Najvyššie nasadená Iga Swiateková (22) prešla podľa vlastných slov najintenzívnejším a najbláznivejším finále, akého sa kedy zúčastnila. V španielskej metropole odplatila Aryne Sabalenkovej (26) prehru z minuloročného madridského finále vyčerpávajúcim víťazstvom za tri hodiny a 11 minút.

Swiateková sa v rozhodujúcom dejstve vrátila zo stavu 1:3 a odvrátila celkovo tri mečbaly, aby napokon zvíťazila a prvýkrát získala trofej na Madrid Open. "No kto teraz povie, že ženský tenis je nudný, že?" povedala Poľka po finále.

Svetová jednotka získala 20. titul v kariére a deviaty na úrovni WTA 1000, vyhrala osem po sebe idúcich finále za sebou a pridala sa k Jelene Rybakinovej s 30 výhrami na čele Tour v tejto sezóne.

Swiateková - Sabalenková 7:5, 4:6, 7:6

Poľka priznala, že v prvých dvoch hodinách súboja sa cítila stiesnene, ale inšpirovala sa Rafaelom Nadalom a jeho schopnosťou psychicky sa zdvihnúť, keď na tom najviac záležalo. "Prekvapilo ma, že v treťom sete som sa cítila po psychickej stránke najlepšie," priznala víťazka.

V ostatnom dueli si proti dvojnásobnej madridskej šampiónke Sabalenkovej vylepšila bilanciu na 7:3. 

"Jedna vec, ktorá mi prebehla hlavou, bola, že si myslím, že Rafa mal už niekoľko takýchto zápasov. Presne si pamätám, keď hral s Medvedevom finále Australian Open v roku 2022 a vtedy mu to klaplo. Chvíľu sa tiež trápil, bol napätý a myslím, že aj vystresovaný. To mi tak trochu dalo nádej, že to klapne aj mne," spomenula si.

Veľká česť patrí aj oponentke. Sabalenková sa totiž už po piaty raz v šiestich zápasoch počas týchto dvoch týždňov ocitla v trojsetovom dueli a bola očividne pripravená ísť na doraz.

"Myslím si, že to bolo najintenzívnejšie a najbláznivejšie finále, aké som hrala," vravela Swiateková po zápase.

Svetová dvojka priznáva, že po Melbourne jej úroveň klesla, ale dlhé súboje v Madride jej pomohli vrátiť sa k bojovnosti. Podľa jej slov je tesnú prehru ťažké prijať, ale je hrdá na svoje úsilie proti Rybakinovej a Swiatekovej. Z Madridu si Bieloruska odnáša veľa dobrého.