Trojsetová kráľovná Rybakinová prežila mečbaly Putincevovej a zahrá si o ďalšie finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trojsetová kráľovná Rybakinová prežila mečbaly Putincevovej a zahrá si o ďalšie finále

Jelena Rybakinová vyhrala na antuke 16. zápas za sebou.
Jelena Rybakinová vyhrala na antuke 16. zápas za sebou.AFP
Jelena Rybakinová (24) dokázala vyhrať rozhodujúci tretí set už dvanástykrát v rade, čím natiahla svoju neporaziteľnosť na antuke na 16 zápasov. Vo štvrťfinále turnaja WTA 1000 v Madride v súboji rodáčok z Moskvy reprezentujúcich Kazachstan čelila za stavu 2:5 dvom mečbalom Julie Putincevovej (29). Oba však dokázala eliminovať a na tretí pokus po takmer trojhodinovom boji svoju súperku zdolala.

Putincevová - Rybakinová 6:4, 6:7, 5:7

Jelena Rybakinová pricestovala do Madridu po triumfe v Stuttgarte a svoje prvé tri súperky Luciu Bronzettiovú, Mayar Sherifovú a Saru Bejlekovú zdolala v dvoch setoch. Oba predchádzajúce zápasy s Juliou Putincevovou však prehrala oba predchádzajúce strety a aj v druhom dueli na antuke potvrdila, že jej hra 163 cm vysokej súperky nevyhovuje.

Prvý brejk získala za stavu 4:6 a 1:2 a po veľkom boji si zabezpečila v poslednej dobe obľúbený tretí set. A kúzlo opäť fungovalo. Napriek tomu, že prehrávala 2:5 a 15:40 a čelila dvom mečbalom pri svojom podaní, dokázala ho opäť získať.

Putincevová nedokázala urobiť posledný krok k svojmu najväčšiemu semifinále a stratila kontrolu nad vývojom i úderovú istotu. Rybakinová otočila nepriaznivé skóre dvoma sériami so siedmimi, resp. ôsmimi vyhratými fiftínmi a po 2 hodinách a 48 minútach boja zvíťazila 4:6, 7:6, 7:5.

"Z mojej strany to nebol veľmi dobrý zápas, chýbal mi rytmus a robila som veľa chýb. Môžem však byť spokojná s tým, ako som do poslednej chvíle verila v úspech a ako som zvládla záver," komentovala Rybakinová.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Dvadsaťštyriročná Kazaška zvládla svoj 12. trojsetový zápas za sebou, čo sa naposledy podarilo Japonke Naomi Osakovej pred viac ako štyrmi rokmi. Tento rok neuspela iba v januári v Melbourne po tom, ako nevyužila šesť mečbalov proti Anne Blinkovovej.

Svetová štvorka predtým v Stuttgarte zdolala svetovú jednotku Igu Swiatekovú a svoju neporaziteľnosť na antuke natiahla už na 16 zápasov. Naposledy padla na oranžovej drti pred rokom v Madride, predtým dobyla tisícku v Ríme a po dvoch víťazstvách odstúpila z Roland Garros pre chorobu.

Za posledných 10 rokov zaznamenali dlhšiu víťaznú sériu na antuke len Serena Williamsová (20 víťazstiev) a Iga Swiateková (18).

Rybakinová, wimbledonská víťazka z roku 2022, ako jediná dokázala tento rok vyhrať už tri turnaje (Brisbane, Abú Zabí a Stuttgart), čo sa jej podarilo prvýkrát v jednej sezóne. O svoje celkovo 20. finále (jej bilancia je 8-11) a šieste na deviatom tohtoročnom turnaji sa stretne buď s dvojnásobnou šampiónkou Arynou Sabalenkovou z Bieloruska, alebo s ruskou tínedžerkou Mirrou Andrejevovou. Prvú semifinálovú dvojicu vytvorili v utorok svetová jednotka a minuloročná finalistka Iga Swiateková z Poľska a Madison Keysová z USA.