Získa 24. titul? Djokovič môže prepísať históriu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Získa 24. titul? Djokovič môže prepísať históriu

Útok na číslo 24. Djokovič vo finále US Open vyzve bývalého premožiteľa
Útok na číslo 24. Djokovič vo finále US Open vyzve bývalého premožiteľaProfimedia
Srbský tenista Novak Djokovič (36) bude mať v nedeľu druhú šancu, aby získal 24. grandslamový titul, ktorým by vyrovnal absolútny rekord Austrálčanky Margaret Courtovej (81).

Rodák z Belehradu sa necelé dva mesiace po finálovej porážke na Wimbledome s Carlosom Alcarazom stretne v New Yorku s Daniilom Medvedevom. Na betóne vo Flushing Meadows mu bude chcieť vrátiť porážku z finále v roku 2021. Zápas na kurte Arthura Ashea sa začne o 22:00.

"Grandslamové finále sú pre mňa v tejto fáze darom, ktorý musím prijať. Chápem, že každé z nich je zárezom do histórie, ale snažím sa nad tým veľmi nepremýšľať. Niečo podobné som totiž urobil pred dvomi rokmi. Bol som tou šancou možno až príliš ohromený a podal som podpriemerný výkon. Nechcem, aby sa to zopakovalo," povedal Djokovič.

Srb, ktorý sa od budúceho týždňa vráti na pozíciu svetovej jednotky, má pred sebou 36. grandslamové finále a desiate v New Yorku. Turnajová dvojka útočí na štvrtý titul z US Open, prvý od roku 2018. Vlani Djokovič neštartoval pre chýbajúce očkovanie proti koronavírusu. Zvíťazil mladík Alcaraz.

Daniil Medvedev – Novak Djokovič

Posledné štyri stretnutia finalistov US Open.
Posledné štyri stretnutia finalistov US Open.Flashscore/Profimedia

"Každé grandslamové finále môže byť posledné. Pred desiatimi rokmi som si hovoril, že mám ešte pár rokov pred sebou, ale teraz neviem, koľko ma ich ešte čaká a takisto netuším, ako dlho budem môcť hrať všetky štyri grandslamy za sezónu," nechal sa počuť Djokovič.

"Nedeľné finále chcem vyhrať. Chcem do neho vstúpiť s vedomím, že to bude najťažšia bitka. S Carlosom aj Daniilom som oba svoje posledné zápasy prehral," doplnil hráč, ktorý sa môže stať najstarším víťazom dvojhry na US Open.

Porážkou vo finále Wimbledonu prišiel o šancu získať všetky štyri najväčšie triumfy v jednom roku, ale po víťazstvách na Australian Open a Roland Garros môže oslavovať tretí tohtoročný titul z turnajov "veľkej štvorky". Prípadným 24. víťazstvom sa Djokovič môže vzdialiť Rafaelovi Nadalovi (22) a vyrovnať sa Courtovej.

V piatich zápasoch na US Open nestratil Srb ešte ani set. Problémy mal len v 3. kole s krajanom Djerom, keď otáčal zápas za stavu 0:2. Porazil tiež Müllera, Zapatu, Goju, Fritza a Sheltona.

S o deväť rokov mladším Medvedevom sa Srb stretne pätnásty raz, zatiaľ ho deväťkrát porazil. Pred dvomi rokmi v New Yorku prehral finále s moskovským rodákom trikrát 4:6. Rus aj teraz potvrdil, že mu posledný grandslamový turnaj roka sedí.

Vo finále je tretí raz a útočí na druhý triumf: "Hrať proti chlapíkovi, ktorý má na konte 23 grandslamových titulov je výzva. Ja mám jeden. Keď som ho vtedy porazil, hral som lepšie ako obvykle. Musím to predviesť znova, iná možnosť nie je," nechal sa počuť Medvedev.

Svetová trojka vyradila okrem minuloročného víťaza Alcaraza aj krajana Rubľova, Austrálčanov de Minaura s O'Connellom, Argentínčana Báeza a Maďara Balasza. Vďaka postupu do piateho grandslamového finále prekonal Marata Safina (4) a stal sa najúspešnejším Rusom v tzv. "open" ére.

Bilancia dvoch finalistov je tento rok vyrovnaná 1:1. Víťaz získa aj tri milióny amerických dolárov, porazený presne polovicu.