Kalendár WTA 2024: Livesport Prague Open tesne pred OH, Turnaj majsteriek bez dejiska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kalendár WTA 2024: Livesport Prague Open tesne pred OH, Turnaj majsteriek bez dejiska
WTA zverejnila kalendár turnajov na rok 2024.
WTA zverejnila kalendár turnajov na rok 2024.AFP
Ženská tenisová asociácia zverejnila kalendár turnajov na rok 2024. Český Livesport Prague Open je naplánovaný na 21. - 26. júla, tentoraz sa bude konať na antuke a skončí sa deň pred začiatkom olympijského turnaja v Paríži. Niektoré podujatia si polepšili, na druhej strane, napríklad, Guadalajara už nebude podujatím WTA 1000, ale len "päťstovkou". Turnaj v Dauhe stretol posun nahor a po ňom nasleduje ďalšia "tisícka" v Dubaji. Turnaj majsteriek opäť nemá vopred určené miesto konania.

Kalendár vrcholového ženského tenisového okruhu na rok 2024 priniesol niekoľko zmien. Niektoré z nich sa dali očakávať vzhľadom na olympijské hry v Paríži. Pod piatimi kruhmi sa bude o cenné kovy bojovať od 27. júla do 4. augusta v dejisku French Open.

Deň pred začiatkom jedného z najočakávanejších podujatí budúcej sezóny sa skončí turnaj Livesport Prague Open. Najväčší tenisový turnaj v Českej republike sa rovnako ako vlani uskutoční v pražskej Stromovke, tentoraz však na antukových dvorcoch a spolu s nemeckým Hamburgom poslúži ako posledná možná generálka na olympijské hry.

Podujatie v Dauhe si polepšilo, Guadalajara naopak

Znalým tenisovým fanúšikom určite nie je cudzí pojem Sunshine Double. Označuje veľké marcové podujatia v Spojených štátoch, konkrétne v kalifornskom Indian Wells a floridskom Miami.

V novej sezóne by sa mohol objaviť termín Arabské double. Vo februári sa totiž v priebehu dvoch týždňov uskutočnia podujatia série WTA 1000 v Dauhe a Dubaji. Tieto dva turnaje už nejaký čas každoročne striedajú kategórie 500 a WTA 1000, ale od nového ročníka budú oba "tisíckami".

Organizátori v Linzi, Štrasburgu a Monterrey si tiež polepšili a teraz sú na úrovni WTA 500. Otázkou je ich zaradenie do kalendára, ktoré naznačuje možné slabšie hracie pole. Linz sa totiž uskutoční hneď po Australian Open, Štrasburg je na programe v týždni pred začiatkom French Open a azda najhoršie je na tom mexické Monterrey, ktoré spadlo medzi turnaje v Spojených štátoch a má sa skončiť dva dni pred začiatkom US Open.

Snáď jedinou pochvalou je povýšenie podujatia v Soule z kategórie WTA 250 na 500, čo pekne zapadá do ázijskej betónovej sezóny. Na druhej strane Guadalajara sa musí uspokojiť s nižšou kategóriou, z "tisícky" je "päťstovka" a navyše nemá ideálny termín. Je naplánovaná na týždeň po US Open, keď sa hráčky budú pomaly presúvať do Ázie.

Kde bude Turnaj majsteriek? Čína má opäť dve podujatia WTA 1000

Ázijské turné bude prebiehať od polovice septembra do začiatku novembra. V tomto období je v kalendári celkovo 10 podujatí na tomto kontinente, pričom "tisícky" sú naplánované v Pekingu a Wuhane počas dvoch týždňov. Zatiaľ čo Peking je istý, prestížny turnaj WTA 1000 môže namiesto Wuhanu hostiť iné mesto.

Prečo je mexická Mérida v poslednom plánovanom týždni od 28. októbra do 3. novembra, asi nemá zmysel zisťovať. Možno sa podobne ako tento rok budú v novembri konať podujatia 125 v Južnej Amerike. Mérida je však na vonkajšom betóne a juhoamerické dejiská sú na antuke...

Sezóna sa začína na konci tohto roka. Od 29. decembra sa začne súťaž miešaných družstiev United Cup a o dva dni neskôr odštartuje turnaj WTA 500 v Brisbane, ktorý sa vracia po trojročnej prestávke. Ako sa však nadchádzajúci tenisový rok skončí, je vo hviezdach.

Vieme, že to bude na Turnaji majsteriek. Nepoznáme však miesto konania budúceho ročníka, a dokonca ani oficiálny dátum začiatku. Podľa dostupných informácií by to mal byť 4. november. Záverečný vrchol sezóny pre osem najlepších tenistiek a deblistiek sa mal konať v Šen-čene v rokoch 2019 až 2028. 

Čínska metropola však hostila len ročník 2019. V roku 2020 sa pre pandémiu koronavírusu nehralo vôbec, predminulý rok sa bojovalo v mexickej Guadalajare, vlani v texaskom Fort Worthe a tento rok v mexickom Cancúne.

Cancún dostal prednosť pred Ostravou, ktorá sa uchádzala o usporiadanie. V mexickej metropole sa dejisko stavalo na poslednú chvíľu a hráčky si mohli kurt vyskúšať až deň pred začiatkom turnaja. Kritikou na nerovný povch nešetril snáď nikto. Kritizovaný bol aj výber miesta konania a počasie.

V septembri a októbri je v Mexiku krátke obdobie hurikánov, umiestnenie turnaja do Cancúnu zrejme nebolo ideálnym riešením. Najmä keď kurt nie je vybavený zaťahovacou strechou. Podľa toho vyzeral aj program, ktorý sa neustále prerušoval a posúval. Finále sa hralo v pondelok namiesto nedele a kvalita zápasov určite nezodpovedala úrovni podujatia pre osem najlepších hráčok uplynulej sezóny.