Swiateková je tenisovou kráľovnou roka, v ankete WTA uspel aj jej tréner

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková je tenisovou kráľovnou roka, v ankete WTA uspel aj jej tréner

Iga Swiateková po boku svojho trénera Tomasza Wiktorowského.
Iga Swiateková po boku svojho trénera Tomasza Wiktorowského.Profimedia
Poľská tenistka a svetová jednotka Iga Swiateková (22) bola vyhlásená za Hráčku roka WTA. Rodáčka z Varšavy v novinárskej ankete porazila päť konkurentiek vrátane Češky Markéty Vondroušovej (24). Slovensko nemalo v ankete žiadneho zástupcu.

Wimbledonská víťazka Vondroušová neuspela ani v kategórii o návrat roka. V tejto kategórii bola nominovaná spolu s finalistkou Roland Garros Karolínou Muchovou. Obe Češky však predstihla dvadsaťdeväťročná Ukrajinka Elina Svitolinová, ktorá sa po materskej prestávke prebojovala do štvrťfinále French Open a semifinále Wimbledonu.

Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková nepridali tretí titul za sebou a celkovo štvrtý. Víťazky Australian Open, ktoré po sezóne oznámili ukončenie spolupráce, nestačili na austrálsko-belgický pár Storm Hunterová, Elise Mertensová. Siniaková si v januári na Australian Open zahrá s deblovou jednotkou Hunterovou. 

Trénerom roka sa stal Tomasz Wiktorowski, ktorý vedie víťazku hlavnej individuálnej ceny Swiatekovú. Štyridsaťštyriročný kouč predstihol okrem iných aj Emila Miškovského, trénera Muchovej.

Nováčikom roka sa stala 16-ročná Ruska Mirra Andrejevová, ktorá uspela v konkurencii o tri roky staršej Lindy Noskovej. Najväčšie zlepšenie predviedla Číňanka Qinwen Zhengová. Cenu Karen Krantzckeovej za fair play a príkladné vystupovanie na kurte i mimo neho obhájila Tunisanka Ons Džabúrová.