Životný zápas Macháča. Pri debute v semifinále si vyšliapol na svetovú jednotku Djokoviča

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Životný zápas Macháča. Pri debute v semifinále si vyšliapol na svetovú jednotku Djokoviča

Tomáš Macháč odohral s Djokovičom skvelý zápas.
Tomáš Macháč odohral s Djokovičom skvelý zápas.Profimedia
Tomáš Macháč (23) oslavuje na antuke vo švajčiarskej Ženeve v prvej semifinálovej účasti turnaja ATP životný skalp. Porazil totiž svetovú jednotku a víťaza rekordných 24 grandslamov Novaka Djokoviča (37), ktorý tak na Roland Garros prichádza bez jediného titulu či finálového zápasu v tomto roku. Čech zdolal zdravotne mierne indisponovaného Srba 6:4, 0:6, 6:1 a postúpil do svojho najväčšieho finále. V ňom vyzve dvojnásobného šampióna Caspera Ruuda (25) z Nórska alebo Taliana Flavia Cobolliho (22).

Djokovič - Machač 4:6, 6:0, 1:6

Tomáš Macháč síce na začiatku jari opakovane bojoval s chorobou, ale solídnu formu zo začiatku sezóny nestratil a pár dní pred začiatkom Roland Garros hrá životný turnaj. Na antukovom podujatí ATP 250 v Ženeve sa prvýkrát v kariére dostal do semifinále a ani tam nezložil zbrane. Práve naopak. Nezľakol sa veľkého mena a proti Novakovi Djokovičovi zaznamenal najcennejšie víťazstvo.

Dvadsaťtriročný rodák z Berouna čelil o 14 rokov staršiemu Srbovi druhýkrát a opäť ho dostal do trojsetového duelu. No kým vlani na tvrdom povrchu v Dubaji podľahol v rozhodujúcom tajbreaku, na švajčiarskej antuke využil rozpačitosť súpera a zdolal ho na druhý pokus. Po necelých dvoch hodinách zvíťazil 6:4, 0:6, 6:1.

Zostrih súboja Macháč - Djokovič.
Flashscore

Djokovič v prvom geme odvrátil dva brejkbaly, a hoci ťažko dýchal a nebol v ideálnom psychickom rozpoložení, ujal sa vedenia 4:1. Macháč však vycítil šancu, nevzdal sa, získal päť gemov v rade a s nimi i prvý set.

Pred začiatkom druhého si 37-ročný Djokovič schoval hlavu pod uterák a vyžiadal si prestávku na ošetrenie. S lekárom prediskutoval svoj stav a fyzioterapeut mu medzitým masíroval pravé predlaktie. Na pár niekoľko desiatok minút sa síce vzchopil a druhý set vyhral bez straty gemu, ale psychickú pohodu a cestu k očakávanému víťazstvu nenašiel.

Macháč dostal kanára len ôsmykrát v kariére a druhýkrát na okruhu ATP, ale prvýkrát dokázal takéto stretnutie vyhrať. Po zastavení siedmich prehraných gemov v rade už neprehral ani jeden a mohol začať oslavovať.

"Nemám teraz slov. Som hlavne rád, že som zápas zvládol. Proti Novakovi musíte byť neustále v strehu, hrať na maximum a dúfať, že to bude stačiť," povedal Macháč v rozhovore na kurte.

Čech čelil členovi TOP 10 deviatykrát v kariére a len druhý raz našiel spôsob, ako poraziť silného papierového favorita. Svetovú jednotku zdolal až na tretí pokus (raz neúspešne vyzval aj Daniila Medvedeva) a pripísal si najcennejší skalp. Doteraz sa mu v tomto roku podarilo na tvrdom povrchu v Miami zdolať len svetovú šestku Andreja Rubľova.

Macháč začal osem z deviatich štartov v hlavnom žrebe ATP v tejto sezóne víťazstvom a nadviazal naň ďalšími tromi skalpmi. Kým v marci v Miami mu stačili na prvé štvrťfinále na podujatí Masters 1000, teraz vo Švajčiarsku ho poslali už do finále. Pred Djokovičom vyradil aj Brita Jacka Drapera, Američanov Nicolasa Morena De Alborana a Alexa Michelsena.

Djokovič ani na piatom tohtoročnom turnaji nedokázal postúpiť do finále, na ktoré čaká od svojho vlaňajšieho triumfu na Turnaji majstrov. V Ženeve štartoval najmä pre predčasné vyradenie na Masters v Ríme, kde v treťom kole dostal výprask od Alejandra Tabila po slabom výkone - dva dni predtým obdržal nešťastný zásah fľašou do hlavy.

Ani v juhozápadnom cípe Švajčiarska však nevyladil formu pred French Open, kde o pár dní začne obhajobu vlaňajšieho triumfu a útok na rekordný 25. grandslamový titul (prekonanie Margaret Courtovej). V prvom kole sa stretne s domácim Pierrom-Huguesom Herbertom.