Tenista roka 2022: Molčan s premiérovým prvenstvom, štvrtý triumf Schmiedlovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tenista roka 2022: Molčan s premiérovým prvenstvom, štvrtý triumf Schmiedlovej
V rebríčku ATP sa drží v TOP 50.
V rebríčku ATP sa drží v TOP 50. TASR
Alexa Molčana (24) a Annu Karolínu Schmiedlovú (28) vyhlásili v bratislavskom NTC za slovenských Tenistov roka 2022. Molčan zvíťazil v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu (STZ) prvýkrát, Schmiedlová získala ocenenie po štvrtý raz.

Juniorom roka sa stal Peter Benjamín Privara, titul Juniorka roka patrí Nikole Daubnerovej. Cenu pred Talent do 15 rokov si odniesla Mia Pohánková. Najlepším tímom je družstvo Slovenska z Pohára Billie-Jean Kingovej.

Molčan triumfoval v ankete, do ktorej svojimi hlasmi prispeli funkcionári, členovia Siene slávy, tréneri a novinári, suverénnym spôsobom s celkovým ziskom 220 bodov pred Norbertom Gombosom (72) a Lukášom Kleinom (43). V uplynulej sezóne postúpil do finále turnajov ATP v Marakeši i Lyone a vo svetovom rebríčku sa udržal v elitnej päťdesiatke.

"Cítim sa super. Keď som si pred pár rokmi prevzal cenu pre najlepšieho juniora, mal som predstavu, že raz vyhrám anketu Tenista roka. Som rád, že sa mi to podarilo. Sezóna priniesla pekné aj kostrbaté momenty, ale splnil som cieľ, ktorý som si vytýčil."

"Marián Vajda je obrovský prínos pre celý tím. Je to jeden z najlepších trénerov na svete a teší ma, že môžem s ním spolupracovať. Veľká vďaka patrí aj Karolovi Beckovi, ktorý mi odovzdal veľa poznatkov a chodí so mnou spolu s Mariánom na turnaje i kondičnému trénerovi Davidovi Olaszovi," uviedol Molčan."

Slovenská Tenistka roka 2022
Slovenská Tenistka roka 2022TASR

Schmiedlová vyhrala anketu tretíkrát za sebou. Celkovo získala 208 bodov, druhá bola Viktória Kužmová (90) a tretia deblová špecialistka Tereza Mihalíková (53). Schmiedlová postúpila do semifinále turnaja WTA na Makarskej, na podujatí ITF v Trnave sa dostala do finále.

"Vážim si, že som opäť získala trofej pre najlepšiu slovenskú tenistku. Chcela by som sa poďakovať môjmu trénerovi Ladislavovi Simonovi i kondičnému koučovi Ladislavovi Olaszovi, sú mojimi vzormi a rešpektujem ich."

"Vďaka patrí aj mojim rodičom, môjmu priateľovi Lukášovi Kleinovi a všetkým ľuďom, ktorí ma podržali v ťažkých časoch," povedala slovenská singlová jednotka v príhovore.

Do Siene slávy slávnostne uviedli Ľudmilu Cervanovú, Petra Malovca a Michala Mertiňáka. Cervanová reprezentovala Slovensko v Pohári federácie. Malovec bol prvý prezident STZ v ére samostatnosti. Mertiňák patril k oporám slovenského daviscupového tímu, ktorý sa v roku 2005 prebojoval až do finále prestížnej súťaže.

Ľudmila Cervanová
Ľudmila CervanováTASR

Výsledky ankety Tenista roka 2022:

muži: 1. Alex Molčan 228 bodov, 2. Norbert Gombos 72 bodov, 3. Lukáš Klein 43 bodov

ženy: 1. Anna Karolína Schmiedlová 208 bodov, 2. Viktória Kužmová 90 bodov, 3. Tereza Mihalíková 53 bodov

juniori: 1. Peter Benjamín Privara 193 bodov, 2. Peter Naď 127 bodov, 3. Michal Krajčí 57 bodov

juniorky: 1. Nikola Daubnerová 199 bodov, 2. Renáta Jamrichová 94 bodov, 3. Nina Vargová 76 bodov

talent do 15 rokov: 1. Mia Pohánková 202 bodov, 2. Soňa Depešová 92 bodov, 3. Kali Šupová 31 bodov

tím: 1. BJKC Slovensko 71 bodov, 2. Dievčatá SR do 14 rokov 59 bodov, 3. Dievčatá SR do 18 rokov 40 bodov