TOP momenty uplynulej sezóny F1: Emotívny Vettelov koniec či rekordný Verstappen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP momenty uplynulej sezóny F1: Emotívny Vettelov koniec či rekordný Verstappen

TOP momenty uplynulej sezóny F1: Emotívny Vettelov koniec či rekordný Verstappen
TOP momenty uplynulej sezóny F1: Emotívny Vettelov koniec či rekordný VerstappenProfimedia
V roku 2022 videli fanúšikovia Formuly 1 napríklad to, ako Max Verstappen (25) získal druhý titul majstra sveta a jeho Red Bull k tomu pridal piaty v pohári konštruktérov. Prvý od roku 2013.

Opora stajne Ferrari Charles Leclerc skončil v konečnom poradí pred Sergiom Pérezom, ale nedokázal držať krok s rozbehnutým Verstappenom, ktorý nazbieral rekordný počet víťazstiev - 15. Na trati sa ale odohrávalo množstvo ďalších zaujímavých príbehov.

Verstappenov rekordný ročník

Bolo možno trochu prekvapením, že sa Verstappen po pomalšom štarte sezóny nakoniec prezentoval dominantným spôsobom a vybojoval si pätnásť výhier. Holanďan prekonal doterajší rekord Michaela Schumachera (2004) a Sebastiana Vettela (2013), ktorí sa z triumfu radovali trinásťkrát. Celkovo nazbieral 454 bodov, čo je taktiež nový rekord.

Sainzovo prvé víťazstvo

Carlos Sainz si musel na svoju prvú výhru vo formule počkať veľmi dlho. Podarilo sa mu ju dosiahnuť v Silverstone, v 150. pretekoch kariéry. Dvadsaťosemročný pilot sa po legendárnom Fernandovi Alonsovi stal len druhým Španielom, ktorý v F1 preťal cieľovú pásku na prvom mieste.

Emotívne lúčenie Vettela

Štvornásobný šampión Sebastian Vettel sa po pätnástich rokoch rozlúčil s aktívnou kariérou. Najjagavejšie momenty prežil medzi rokmi 2010 a 2013. Vo farbách Red Bullu sa štyrikrát radoval z majstrovského titulu. Okrem toho Nemec jazdil za tímy BMW Sauber, Toro Rosso, Ferrari a naposledy Aston Martin.

Piastriho netradičný spor

Pravdepodobne najbizarnejší moment, ktorý sa udial mimo preteky, nastal pri boji o hviezdičku Formule 2 Oscara Piastriho. Zaujímavé divadlo. Tímy McLaren a Alpine sa domnievali, že majú platné zmluvy, podľa ktorých by dvadsaťjedenročný pilot mal v roku 2023 jazdiť za nich. V Alpine dokonca oznámili, že nahradí Alonsa, ktorý odišiel do Aston Martin. Piastri poprel, že by prišlo k akejkoľvek dohode a po spore s komisiou FIA bolo rozhodnuté, že nastúpi vo farbách McLarenu namiesto Daniela Ricciarda.

Hamilton zostal bez víťazstva

Pre sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona to bol po všetkých stránkach ťažký rok. Zo svojho monopostu jednoducho nedokázal vyžmýkať to, na čo bol v predchádzajúcich sezónach zvyknutý. Aj preto Brit nezvládol získať ani jeden triumf, čo sa mu v kariére ešte nestalo. Hamilton sa napriek tomu deväťkrát dostal na stupne víťazov. Sezónnu česť Mercedesu zachránil George Russell, ktorý dokázal ovládnuť Veľkú cenu Brazílie. 

Russellov prvý triumf v kariére

Keď sme pri Russellovi, tento dvadsaťštyriročný talent zažil po prestupe od Williamsu k Mercedesu slušný ročník. Russellov posun na vyššiu pozíciu sa vydaril, navyše získal prvé víťazstvo na Veľkej cene Brazílie. A bolo celkom dominantné. V bodovaní si nakoniec pripísal najlepší výsledok kariéry - 275 bodov.

Potýčka Verstappena s Pérezom

Aj keď sa zdalo, že v stajni Red Bullu všetko ide ako má, prišlo na situácie, ktoré neboli úplne jednoduché. Medzi Maxom Verstappenom a tímovým kolegom Sergiom Pérezom to začalo iskriť. Všetko vyvrcholilo pretekmi v Brazílii. Blížili sa ku koncu a Verstappen bol pred Pérezom. Red Bull nariadil Holanďanovi, ktorý už mal titul istý, aby pustil Mexičana pred seba, pretože Pérez stále bojoval o druhé miesto. Max prekvapivo odmietol. Sergio nakoniec skončil na siedmom mieste za Verstappenom, čo viedlo k ostrému rozhovoru hneď po skončení pretekov. 

Ricciardov koniec v McLarene

Povedať, že Ricciardo má za sebou náročnú sezónu, by nebola pravda. Bola totiž ešte horšia. Rok 2022 ukončil s len 37 bodmi a z veľkej časti ho zatienil jeho mladý tímový kolega Lando Norris. Austrálčan veľmi skoro oznámil, že McLaren opúšťa a vracia sa do svojho bývalého tímu Red Bull, aby sa v budúcom ročníku stal jeho rezervným pilotom.