Účasť boxu na olympiáde je po znovuzvolení prezidenta Kremľova ohrozená

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Účasť boxu na olympiáde je po znovuzvolení prezidenta Kremľova ohrozená

Účasť boxu na olympiáde je po znovuzvolení prezidenta Kremľova ohrozená
Účasť boxu na olympiáde je po znovuzvolení prezidenta Kremľova ohrozenáProfimedia
Prezidentom Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) bude naďalej Rus Umar Kremľov. Jej predstavitelia odmietli v nedeľu opakovanie volieb, ktoré odporučil Športový arbitrážny súd (CAS) a očakával ich Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Táto udalosť ešte viac ohrozila zotrvanie športu v olympijskom programe po OH 2024 v Paríži.

Dlhé roky mala box pod piatimi kruhmi pod patronátom organizácia AIBA. Tá sa zdiskreditovala, keď na jej čele pôsobil Uzbek Gafur Rachimov, ktorého podozrievajú z korupcie a kontaktov na zločinecké organizácie.

Strešný orgán amatérskeho boxu sa následne snažil očistiť si meno, premenoval sa na IBA a do čela dosadil Kremľova. Ten vyriešil finančné problémy asociácie sponzorskou zmluvou s ruským energetickým gigantom Gazprom.

Pri jeho opätovnom zvolení však zabránil v kandidatúre Holanďanovi Borisovi van der Vorstovi a prípad skončil na CAS. IBA sa na nedeľnom stretnutí v Jerevane neriadila usmerneniami súdu a vo funkcii nechala Kremľova.

MOV sa následne vyjadril, že má po tomto kroku extrémne pochybnosti o budúcnosti boxu na OH. "Pracujem pre vás, nie pre bočnú organizáciu. Nikto iný by tu nemal mať vplyv," uviedol Kremľov v reakcii na vyjadrenie MOV.

Funkcionár má priame prepojenie na ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým sa stretol začiatkom septembra pri otváraní nového boxerského centra.

IBA navyše v piatok suspendovala Boxerskú federáciu Ukrajiny (FBU) a zabránila jej v hlasovaní o opakovaní volieb. Stalo sa tak deň po tom, ako federácia žiadala o odvolanie Kremľova.

Box bol súčasťou olympijských hier ešte v antickom Grécku, v modernej ére sa objavil na tretej edícii v St. Louis (1904) a od roku 1920 je ich pevnou súčasťou. Príchod van der Vorsta predstavoval pre šport nádej na zotrvanie v olympijskom programe.