Uruguaj má dve silné generácie, dôležité bude poraziť Portugalsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Uruguaj má dve silné generácie, dôležité bude poraziť Portugalsko

Uruguaj má dve silné generácie, dôležité bude poraziť Portugalsko
Uruguaj má dve silné generácie, dôležité bude poraziť PortugalskoProfimedia
Uruguaj patrí medzi najtradičnejšie krajiny na futbalových majstrovstvách sveta. Vyhral hneď prvý šampionát v roku 1930 a druhý triumf pridal o dvadsať rokov neskôr.

Okrem toho táto iba trojmiliónová krajina skončila štvrtá v rokoch 1954, 1970 a 2010, čo demonštruje silu a obrovský potenciál maličkej republiky, ktorá sa vzoprela veľkým mužstvám a už niekoľkokrát sa zapísala do histórie.

V Katare to bude pre Uruguaj štrnásta účasť na MS. V roku 2018 vyradil Portugalsko po výhre 2:1, ale následne vypadol s neskoršími majstrami sveta z Francúzska. Po úspechu v Juhoafrickej republike pred dvanástimi rokmi a výhre na Copa América sa minulý rok na šampionáte Južnej Ameriky predstavil tím, ktorý vypadol vo štvrťfinále.

Káder prechádza vekovou obmenou. Istá nebola ani cesta na MS, keďže v novembri sa zrodili štyri prehry po sebe, na čo doplatil legendárny tréner Óscar Tabarez. Kormidla sa ujal bývalý reprezentačný útočník Diego Alonso.

Posledné majstrovstvá sveta to budú pre Luísa Suáreza, Edisona Cavaniho, Diega Godína, Fernanda Musleru či Martína Cáceresa. Vychádzajúca generácia sa už radí medzi svetové hviezdy, pretože v nej nájdeme mená ako Fede Valverde, Darwin Nuñez, Rodrigo Bentancur a Ronald Araújo.

Silné stránky

Luís Suárez je stále najväčšou hviezdou tímu. Už 35-ročný útočník odohral posledné mesiace v domácej súťaži za Nacional, s ktorým vyhral titul a Európu opustil. Napriek tomu je so 68 gólmi v 134 zápasoch najlepším strelcom histórie Uruguaja. Na ihrisku nechá všetko.

Fanúšikovia si určite pamätajú jeho zákrok rukou na bránkovej čiare vo štvrťfinále MS 2010 proti Ghane alebo zahryznutie sa do pleca Chielliniho o štyri roky neskôr v Brazílii.

Ofenzíva bude najväčšou zbraňou tímu, pretože sa v nej okrem Suáreza nachádzajú aj skúsený Edinson Cavani a stomiliónový liverpoolský zakončovateľ Darwin Nuñez.

Fantasticky hrá Federico Valverde z Realu Madrid, ktorého je vďaka vynikajúcemu pohybu vždy plné ihrisko. S nadsázkou povedané, dokáže operovať na viacerých postoch súčasne.

Ronald Araújo (Barcelona) a José Gímenez (Atlético Madrid) výrazne znepríjemňujú život útočníkov v La Lige, aj keď prvý menovaný má zdravotné problémy. Síce sa dostal do konečnej nominácie, v Katare by hrať nemal.

Slabé stránky

Fernando Muslera prišiel po štyroch prehrách v novembri minulého roka o neotrasiteľnú pozíciu v bránke. Šance sa chopil 29-ročný Sergio Rochet, ten odchytal posledné štyri stretnutia a inkasoval iba raz.

Veľmi málo odohrali, či už v klube alebo aj národnom tíme, potenciálni štartujúci krajní obrancovia Guillermo Varela a José Luís Rodríguez. Vyriešiť by to mal skúsený Martin Cáceres, spoľahlivý defenzívny univerzál. Náhradníkmi sú totiž takisto Matías Viña z AS Rím a Mathías Olivera z SSC Neapol.

Ideálna zostava

Rochet - Cáceres, Giménez, Godín, Olivera - Valverde, Bentancur, Vecino, Arrascaeta - Núñez, Suárez

Napriek absencii Araúja má Uruguaj na stopérskom poste kvalitu. Giménez a Godín sú výbornými možnosťami do základnej zostavy. Navyše, v Sportingu Lisabon prežíva úspešné roky Sebastián Coates, kedysi hráč Liverpoolu. Preto nie je vylúčené, že aj vzhľadom na problémy s krajnými obrancami, môže prejsť Alonso na trojčlenný systém defenzívy.

To sa momentálne nezdá ako prvá možnosť a preto v otváracom zápase uvidíme rozostavenie 4-4-2. Federico Valverde dokáže nastupovať na viacerých pozíciách a keďže stredných záložníkov má Uruguaj tiež dosť, sprava by mohol byť nebezpečný smerom dopredu. Veď na pravom krídle bravúrne odohral dôležité zápasy za madridský Real.

Vpredu sa určite predstavia dvaja útočníci. Tých má mužstvo dostatok a navyše pri každom mene z kvarteta Suárez, Cavani, Nuñez a Maxi Gómez ide o kvalitného hráča.

Najhorúcejšia téma

Zloženie obrany. Vzhľadom na neprítomnosť Araúja sa Alonsovi rozpadl prvotné nápady a bez výraznejších mien na krajoch defenzívy všetko ostáva na pleciach starších a skúsenejších hráčov ako Godín či Cáceres. Istotou je Giménez. Otázkou ostáva, či si miesto nájde Coates.

Ďalšie pochybnosti vzbudzuje parťák pre Luisa Suáreza. Edinson Cavani už má to najlepšie za sebou, podľa všetkého bude nastupovať z lavičky. V tejto sezóne strelil za Valenciu štyri góly v siedmich stretnutiach, no situácia nasvedčuje tomu, že Alonso ukáže na Darwina Nuñeza.

Predpoveď

V skupine je Uruguaj spoločne s Portugalskom ašpirantom na prvé miesto tabuľky. Rozhodne sa práve medzi týmito dvomi tímami. Kto vyhrá bude mať obrovský vplyv hlavne na osemfinále, pretože tam číha Brazília a s tou Uruguaj nevyhral od roku 2001 ani raz.

Ak sa Uruguaj vyhne Brazílii, môže ísť vo vyraďovacej fáze pokojne až do semifinále, ale to je dosť optimistická predpoveď.