V Katare padajú rekordy. Najviac štartov si pripísali veteráni aj tínedžeri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V Katare padajú rekordy. Najviac štartov si pripísali veteráni aj tínedžeri
Luka Modrič niekoľkonásobným rekordérom v chorvátskom drese.
Luka Modrič niekoľkonásobným rekordérom v chorvátskom drese.Profimedia
Na tohtoročných MS už prekonali alebo vyrovnali rekordy v počtu štartov tínedžeri aj veteráni.

V Katare nastúpilo až 27 hráčov starších ako 35 rokov, čo je o desať viac ako pri doposiaľ rekordnom šampionáte v Rusku. Futbalistov mladších ako 20 rokov bolo deväť. Rovnako ako pri premiérových MS v Uruguaji 1930.

Z deviatich spomínaných tínedžerov sa dostali až do štvrťfinále iba dvaja - Jude Bellingham a António Silva. Medzi osmičkou najlepších si zatiaľ zahralo len jedenásť hráčov do 20 rokov. Navyše od roku 1970 iba duo Divock Origi (2014) a Kylian Mbappé (2018).

Ak by sa Bellingham znova ocitol v základnej zostave Anglicka v stretnutí proti Francúzsku, stal by sa len piatym tínedžerom, ktorý by na MS hral v otváracej jedenástke piaty raz.

Pred ním to dokázali Martin Hoffmann z Nemeckej demokratickej republiky (1974), Argentínčan Mario Kempes (1974), Norman Whiteside zo Severného Írska (1982) a naposledy Kylian Mbappé. So šiestimi štartmi drží rekord.

Hráčov starších ako 35 rokov využilo päť z ôsmich štvrťfinalistov. Francúzsko dalo priestor Llorisovi, Giroudovi a Mandandovi. Brazília sa v zadných radoch nezaobišla bez Thiaga Silvu i Danieho Alvesa a v portugalskom tíme sú oporami Cristiano Ronaldo s Pepem. Kapitáni svojich národných tímov Lionel Messi a Luka Modrič ani raz nechýbali v základe.

Ak Argentina alebo Chorvátsko postúpia do semifinále, budú môcť Messi s Modričom vyrovnať rekord v počte štartov veteránov v základnej zostave na jednom šampionáte.

So siedmimi zápasmi sa oň aktuálne delia Dino Zoff (1978, 1982), ktorému sa to jedinému podarilo dvakrát, Peter Shilton (1990), Dražen Ladič (1998) a ako jediný hráč z poľa Giovanni van Bronckhorst (2010).

V prípade, že 39-ročný Pepe nastúpi vo štvrťfinále proti Maroku, tak to pre neho bude ôsmy zápas na najvyššej scéne po dovŕšení 35. narodenín. Viac ich nazbierali iba Zoff (14) a Shilton (12).