Zmena v ankete, najlepší už nie sú iba dvaja. Svetových atlétov roka je tentoraz až šesť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zmena v ankete, najlepší už nie sú iba dvaja. Svetových atlétov roka je tentoraz až šesť
Duplantis je opäť jedným z víťazov v prestížnej ankete.
Duplantis je opäť jedným z víťazov v prestížnej ankete.Profimedia
Svetová atletika (WA) tentoraz vyhlásila šesť najlepších atlétov sveta namiesto obvyklej dvojice. Na sociálnej sieti X oznámila laureátov samostatne pre jednotlivé skupiny disciplín. Na dráhe zvíťazili šprintér Noah Lyles (26) a bežkyňa Faith Kipyegonová (29), v technických disciplínach tyčkár Armand Duplantis (24) a trojskokanka Yulimar Rojasová (28), v behoch mimo štadióna svetoví rekordmani v maratóne Kelvin Kiptum (24) a Tigist Assefaová (27).

V tlačovej správe WA uviedla, že novým formátom reagovala na spätnú väzbu pri hlasovaní. Mnoho fanúšikov i funkcionárov si povzdychlo, že v sezóne nabitej skvelými výkonmi vrátane 23 svetových rekordov je pre nich ťažké vybrať jednu osobnosť v konkurencii rôznorodých disciplín. 

"Len naši Svetoví atléti roku sami o sebe dosiahli v roku 2023 sedem svetových rekordov, svetové tituly a veľké výhry, takže je na mieste, aby boli vyhlásení ako Atléti roka vo svojich skupinách disciplín," uviedol prezident WA Sebastian Coe.

Američan Lyles svetový rekord neprekonal, ale odišiel z majstrovstiev sveta s tromi zlatami - triumfoval na stovke, dvojstovke a tiež v štafete. Svetový atlét z rokov 2020 a 2022 Duplantis v uplynulej sezóne dvakrát vylepšil svetový rekord. V hale skočil švédsky fenomén 622 centimetrov a v septembrovom finále Diamantovej ligy v Eugene na záver vonkajšej sezóny pridal ďalší centimeter. Dominanciu potvrdil aj na MS v Budapešti.

Svetové maximum v tejto sezóne posunul aj kenský vytrvalec Kiptum. Na začiatku októbra vyhral Chicagský maratón v rekordnom čase 2:00:35 h. Medzi tohtoročnými úspechmi má aj triumf na ďalšom slávnom maratóne v Londýne. Historické maximum neodolalo ani v ženskom maratóne, keď Etiópanka Assefaová v Berlíne zmietla bývalý rekord o viac ako dve minúty, zabehla čas 2:11:53.

Dokonca tri svetové rekordy - na 1 500 m, míľu a 5 000 metrov - zaknihovala v letnej sezóne Kipyegonová, ktorá na MS ovládla tisícpäťstovku aj päťtisícku. Rojasová síce v uplynulom roku vlastné historické maximá neposunula, ale štvrtýkrát ovládla MS a tretíkrát seriál Diamantovej ligy. Vďaka tomu nadviazala na ocenenie z roku 2020.

Obe ocenenia pre vychádzajúce hviezdy putujú k devätnásťročným bežcom do Kene. Získali ich vicemajster sveta na 800 metrov Emmanuel Wanyonyi a Faith Cherotichová, ktorá na seniorskom šampionáte v Budapešti dobehla tretia v behu na 3 000 metrov cez prekážky.