Ajax zaznamenal v minulej sezóne stratu, tento rok očakáva lepšie výsledky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ajax zaznamenal v minulej sezóne stratu, tento rok očakáva lepšie výsledky
Majestátny štadión Ajaxu zíval počas pandémie prázdnotou.
Majestátny štadión Ajaxu zíval počas pandémie prázdnotou.Profimedia
Ajax Amsterdam, v posledných rokoch neohrozený vládca holandského futbalu, zaznamenal v sezóne 2021/2022 stratu vo výške 24,3 milióna eur. Dôvodom boli problémy spojené s pandémiou koronavírusu.

S 36 titulmi najúspešnejší holandský klub pocítil pokles zisku zo vstupeniek, navyše odškodnil rodinu Abdelhaka Nouriho, ktorý predčasne ukončil kariéru po infarkte na tréningu a bude mať doživotné následky vo forme poškodenia mozgu. Vedenie oznámilo negatívny výsledok aj v oblasti prestupov, a to 19,3 milióna eur, pretože pandémia mala dopad na ceny hráčov. 

Suma 37,8 milióna eur, ktorú klub zinkasoval za transfery Davida Neresa, Ryana Gravenbercha, Kjella Scherpena, Noau Langa a Jurgena Ekkelenkampa, sa od tej z predošlého účtovného obdobia (86,1 milióna eur) značne líši. V prvej polovici sezóny navyše Ajax hrával zápasy na prázdnom, resp. čiastočne zaplnenom štadióne, čo viedlo k prevádzkovej strate 7,6 milióna eur.

Ajax však v aktuálnej sezóne očakáva lepšie výsledky kvôli zaplnenému štadiónu, účasti v Lige majstrov a prestupom Lisandra Martíneza, Antonyho, Perra Schuursa, Sébastiena Hallera a Nicolása Tagliafica. Tím z hlavného mesta zarobil počas leta viac ako 200 miliónov eur, čo predstavuje najlepší letný získ klubu v histórii.