Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako byť úspešný a šťastný? Federerov prejav ovládol sociálne siete

Roger Federer zažiaril v Dartmouthe.
Roger Federer zažiaril v Dartmouthe.Profimedia
Bývalá svetová jednotka a majiteľ 20 grandslamových titulov Roger Federer (42) upútal pozornosť tenisových fanúšikov mimoriadnym prejavom na jednej z najprestížnejších amerických škôl - súkromnej univerzite v Darthmouthe. Slová, ktoré vyslovil, môžu byť inšpiráciou pre všetkých.

Švajčiarska tenisová ikona získala titul Doktor humanitných vied, ktorý sa udeľuje tým, ktorí sa zaslúžili o humanitárny a filantropický prínos pre spoločnosť.

"Ani neviem vyjadriť, ako veľmi sa z toho teším. Je to len druhýkrát, čo som vkročil na univerzitnú pôdu, ale z nejakého dôvodu mi už dávate doktorát," povedal Federer s úsmevom. "Prišiel som sem predniesť prejav, ale domov pôjdem ako 'doktor Roger'. To je celkom príjemný bonus," dodal držiteľ 103 titulov na okruhu ATP.

Švajčiar prirovnal koniec tenisovej kariéry k ukončeniu univerzity a študentom vysvetlil tri kľúčové body, ktoré ho doprevádzali počas profesionálneho športového života.

"Dokázať niečo bez úsilia je mýtus. Pracoval som naozaj tvrdo v časoch, keď sa nikto nepozeral. Byť disciplinovaný a trpezlivý je tiež súčasťou talentu, ale každý na sebe musí pracovať."

Mnohých určite prekvapila štatistika, ktorú Federer uviedol v ďalšej zo svojich myšlienok. Na tenisovej scéne odohral 1 526 zápasov vo dvojhre, z ktorých viac ako 80 % vyhral. Pre tenis je však podstatná každá loptička.

"Vždy je to len jeden bod. Môžete pracovať tak tvrdo, ako len dokážete, a aj tak prehráte. Aj ja, ako jeden z najlepších tenistov, som vyhral len 54 % výmen. Keď hráte, daná loptička je pre vás najdôležitejšia na svete. Keď sa výmena skončí, je po nej a vy sa sústredíte na ďalšiu. Život je horská dráha, je normálne, že prehráte zápas alebo prídete o prácu. Musíte sa s tým vedieť vyrovnať, nebyť negatívny a poučiť sa z chýb."

Potom pridal ďalšiu životnú múdrosť: "Život je väčší ako tenisový kurt. Na kurte som toho veľa nabehal, ale svet je oveľa väčší. Aj keď som bol v TOP 5, dôležitejšie pre mňa bolo mať život mimo tenisu, cestovať, mať priateľov a najmä rodinu."

V emotívnom 25-minútovom príhovore tenisová legenda hovorila aj o slávnom wimbledonskom finále z roku 2008 proti Rafaelovi Nadalovi. "Niektorí hovoria, že je to najlepší zápas v histórii tenisu. Všetka česť Rafovi, ale bol by to oveľa lepší zápas, keby som ho vyhral ja," zažartoval osemnásobný šampión trávnatého Grand Slamu.

Na záver bývalá svetová jednotka povedala: "Nech si vyberiete akúkoľvek hru, dajte do toho všetko. Choďte do toho. Hrajte uvoľnene. Vyskúšajte všetko. A čo je najdôležitejšie, buďte k sebe milí a bavte sa tým."

Za jediný deň videlo prejav Rogera Federera na youtubovom profile univerzity pol milióna ľudí a ďalšie desiatky miliónov ho zdieľali na sociálnych sieťach.