Ako Erik ten Hag zmenil Manchester United po októbrovom debakli v derby so City

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ako Erik ten Hag zmenil Manchester United po októbrovom debakli v derby so City
Holanďana čaká dôležité derby.
Holanďana čaká dôležité derby.Reuters
Keď útočník Manchestru United Anthony Martial (27) strelil v októbrovom zápase proti Manchestru City svoj prvý z dvoch góloch duelu, nevedel, ako oslavovať. Jeho tím vtedy prehrával 2:6. Hŕstka fanúšikov hostí, ktorá sa rozhodla zotrvať na štadióne, sotva zdvihla ruky.

Tí, ktorí to urobili, tak pravdepodobne učinili skôr z irónie ako z radosti - pocit, ktorý zosobňoval Manchester United v danom zápase aj na začiatku sezóny. V ten deň City prevýšilo rivala vo všetkých ukazovateľoch a dvaja hráči - Erling Haaland a Phil Foden - strelili hetrik. Bolo to prvýkrát, čo sa to podarilo dvom hráčom z jedného z tímov v rámci zakaždým napätého stretnutia.

Oživenie po dvoch prehrách na začiatku ročníka, ktoré prinieslo nádej do sŕdc fanúšikov Red Devils, sa skončilo drvivým výsledkom v rukách mestského rivala. Po ponižujúcej porážke bolo ťažké predpovedať, ako sa manažér Erik ten Hag chystá vyhrabať svoje mužstvo z obrovskej diery. Keď sa na najbližšom tréningu znovu stretli, začať museli prakticky od základov.

Oba celky sa opäť stretnú v sobotu na Old Trafford, pričom United sú v úplne inom rozpoložení. V desiatich dueloch, ktoré odvtedy odohrali, získali o jeden bod viac ako City (23), v Premier League prehrali len raz. 

Posledné vzájomné duely.
Posledné vzájomné duely.Flashscore

Nie príliš tajnou zbraňou ten Haga na zlepšenie výsledkov bol Casemiro. Brazílčan naskočil do derby na 32 minút, pričom prišiel príliš neskoro na to, aby niečo zmenil. Nasledujúci týždeň v zápase s Evertonom si pripísal prvýkrát plnú minutáž v Premier League a United zvíťazili 2:1.

Odvtedy je bývalý stredopoliar Realu Madrid oporou. Ten Hagovi zverenci ťažia z jeho vodcovských a defenzívnych schopností. V celej doterajšej sezóne urobil siedmy najvyšší počet zákrokov v lige napriek tomu, že nastupoval až od októbra.

Jeho prítomnosť v strede poľa umožnila Christianovi Eriksenovi a Brunovi Fernandesovi hrať voľnejšie, čo prináša úspech. Eriksen má v lige zatiaľ šesť asistencií, v tomto štatistickom súboji zaostáva len za Kevinom De Bruynem (9).

Najviac asistencií v Premier League pred derby o Manchester.
Najviac asistencií v Premier League pred derby o Manchester.Opta by Stats Perform

Zmena nastala aj v defenzíve. V ostatných desiatich ligových súbojoch si udržali päť čistých kont - v prvých siedmich to boli len dve, obe proti klubom z nižších poschodí tabuľky. 

V posledných týždňoch, keď hviezdy po majstrovstvách sveta stále hľadajú svoju klubovú formu, hral Luke Shaw na pozícii stopéra mimo svojho zvyčajného postu na ľavom kraji obrany. Manchester neprehral ani stretnutie - keď Shaw nastúpil v srdci obrany, inkasovali len raz a aj to po komickej chybe brankára Davida de Geu.

Toto mužstvo United je plné sebavedomia. Zdá sa, že spôsobí City oveľa viac problémov ako v októbri. Manažér Pep Guardiola počas týždňa povedal, že pripravuje "absurdné plány". To značí, že musí zostaviť totálne odlišnú taktiku ako tú, ktorú dokonale používal od štartu ročníka. Jeho najväčšou bolesťou hlavy a zároveň aj najväčším úspechom ten Haga je znovuzrodenie Marcusa Rashforda

Najlepší spôsob, ako ukázať, kto tomu celému velí, bolo jeho posadenie Rashforda na lavičku po tom, čo odchovanec klubu zaspal a zmeškal predzápasový míting. Útočník zostal v dueli proti Wolves iba medzi náhradníkmi. Naskočil až v druhom polčase a strelil víťazný gól

Na začiatku svojho pôsobenia v United nebol holandský tréner najhlučnejšou osobou v šatni. Po odchode Cristiana Ronalda do Saudskej Arábie, sa zdá, že je stredobodom pozornosti na Old Trafford.

Sobotňajšie meranie síl poskytne ten Hagovi dokonalý test na to, aby zistil, ako ďaleko sa jeho tím posunul. Bod alebo výhra "červených diablov" by veštili, že sú na ceste späť do futbalových výšin. Jedno je isté. Je nepravdepodobné, že by sme tento víkend videli ironické oslavy zaplneného Old Trafford.