Analýza: Argentínčanov vo finále nevykoľajil ani nezvyčajný výpadok

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Analýza: Argentínčanov vo finále nevykoľajil ani nezvyčajný výpadok
Argentínski hrdinovia s trofejou pre majstra sveta.
Argentínski hrdinovia s trofejou pre majstra sveta.
Profimedia
Futbalisti Argentíny patrili počas celých MS v Katare k tímom, ktoré dokázali svojho súpera umne eliminovať a nepúšťali ho do veľkých príležitostí. Vo finále proti Francúzsku sa im to taktiež darilo (navyše bez enormného úsilia), ale iba 80 minút. Záver duelu sa Messimu (35) a spol. vymkol spod kontroly a takmer za to draho zaplatili.

Oba tímy vstupovali do boja o titul s veľmi podobným šampionátovým skóre. Francúzi mali síce s 15 zásahmi o gól naviac, podľa kvality vytvorených šancí na tom ale Argentínčania boli úplne rovnako (12,78xG). Reč dát z hry pred vlastnou bránou hovorila výrazne v prospech zverencov trénera Lionela Scaloniho. Aj keď inkasovali päť gólov ako ich súper, protivníkom dovolili šance v hodnote len 2,37 xG, zatiaľ čo Francúzsko 7,53.

V podobnom duchu sa niesla väčšina základnej hracej doby súboja o zlato. Argentína dominovala a svojho súpera k ničomu nepúšťala. Veľkou mierou sa na tom podieľal Ángel Di María. Krídelník Juventusu bol prekvapením v základnej zostave a nečakané bolo aj to, že nastúpil na ľavej strane namiesto zvyčajnej pravej.

Tento ťah vyšiel trénerovi Scalonimi skvelo. Di María držal naľavo šírku ihriska a jeho spoluhráči sa na neho od prvých sekúnd snažili prenášať hru. Obzvlásť Messi, pre ktorého je posúvanie lopty sprava doľava obľúbenou činnosťou. 

Di María bol súčasťou troch najčastejších kombinácií do finálnej tretiny ihriska. Pripísal si najviac ofenzívnych súbojov aj driblingov a z jeho kopačky išlo päť zo šiestich argentínskych centrov. Následne ale Albiceleste zažili déja vu. Iba dva tímy si na tomto šampionáte vytvorili v poslednom úseku základnej hracej doby vyššiu hodnotu očakávaných gólov než Argentína. Bolo to Holandsko a Francúzsko. Práve v zápasoch s týmito mužstvami stratili Juhoameričania v samotnom závere dvojbránkové vedenie.

Vyrovnanie zariadil dvomi gólmi Kylian Mbappé, ktorý do tej doby nezaznamenal ani jednu strelu či dotyk v pokutovom území súpera a bol úspešný iba v jednom ofenzívnom súboji. Išlo o jedinú pasáž duelu, z ktorej vyšla Argentína ako horší tím. V predĺžení to bola opäť ona, kto si vytváral šance.

Aj v tomto strentutí sa potvrdilo, že napriek skvelým defenzívnym výkonom mali Argentínčania pred vlastnou bránou v Katare občas smolu a dostali viac gólov, ako si zaslúžili. V žiadnom vystúpení na turnaji ale podľa dát neboli horším celkom a zaslúžene získali titul majstra sveta.