Katar v dátach: Di María na konci famóznej akcie, Francúzov naštartoval Mbappé

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v dátach: Di María na konci famóznej akcie, Francúzov naštartoval Mbappé
Di María sa vo finále presadil po krásnej akcii Argentínčanov.
Di María sa vo finále presadil po krásnej akcii Argentínčanov.
Profimedia
Dvadsaťosem dní ubehlo ako voda a tohtoročný Mundial má svoj koniec za sebou. Argentína vyzvala Francúzsko v historickom súboji, v ktorom sa oba tímy usilovali o svoj tretí titul.

Zatiaľ čo Francúzi oslavovali veľké víťazstvá v rokoch 1998 a 2018, argentínske tituly mali väčšiu históriu - Albiceleste naposledy triumfovali pred 36 rokmi. Dramatický duel plný zvratov nakoniec dospel až do penaltového rozstrelu, ktorý lepšie zvládli Juhoameričania.

Argentína ovládla prvý polčas. V 21. minúte Dembelé fauloval Di Maríu v pokutovom území a následnú penaltu bez problémov premenil Lionel Messi. Argentínsky hráč sa stal prvým hráčom v histórii majstrovstiev sveta, ktorý skóroval vo všetkých vyraďovacích kolách jedného turnaja. O trinásť minút neskôr Ángel Di María zakončil krásnu akciu a vo veku 34 rokov sa stal druhým úspešným strelcom tohtoročného finále.

Francúzsko sa po prestávke dostalo do hlavnej úlohy s Kylianom Mbappém. Po Otamendiho faule na Kola Muaniho v pokutovom území premenil penaltu a o 97 sekúnd neskôr z prvého dotyku rozvlnil sieť druhýkrát. Zápas išiel do predĺženia, v ktorom Messi opäť poslal Argentínu vedenia, keď strelil svoj 13. gól na majstrovstvách sveta.

Štatistiky zo zápasu medzi Argentínou a Francúzskom.
Opta by Stats Perform

Ani to Argentíne nestačilo. Mbappé premenil ďalší pokutový kop po Montielovej ruke. So štyrmi gólmi sa stal najlepším strelcom finále majstrovstiev sveta a prvým autorom hetriku od čias Angličana Geoffa Hursta vo finále proti Nemecku v roku 1966. Duel o titul vyvrcholil až v penaltovom rozstrele. Messi a Mbappé nezaváhali, ale Coman a Tchouaméni áno. Po góle Montiela Argentína oslavovala svoj tretí titul v histórii.

Argentína kraľovala vo všetkých dôležitých štatistických ukazovateľoch najmä vďaka výborne zvládnutému prvému polčasu. Modrí vyslali dvakrát viac striel, viac ich smerovalo aj na brankára. Územnú prevahu víťazov dokazuje aj väčší počet úspešných prihrávok. Francúzi v stretnutí urobili o 116 prihrávok menej.

Cesta ku gólu Di Maríu.
Opta by Stats Perform / Profimedia

Pravdepodobne najkrajším gólom finále bol zásah Ángela Di Maríu z 35. minúty, ktorým zvýšil na 2:0. Séria rýchlych prihrávok, do ktorej sa zapojil aj Messi, vyústila do krížnej prihrávky, s ktorou si výborne poradil Alexis Mac Allister. Jeho pas na Di Mariu bol milimetrový a argentínsky útočník mal ľahkú prácu.

Najlepší strelci šampionátu.
Opta by Stats Perform / Profimedia

Rebríček najlepších kanonierov dokazuje, že finálové obsadenie tohtoročného Mundialu bolo oprávnené. Giroud a Álvarez sa v zápase nepresadili, ale Messi a Mbappé boli pri chuti. Ich naťahovanie nakoniec vyhral Francúz, ktorý strelil celkovo osem gólov vďaka úspešnej penalte v predĺžení.

Francúzsko prebudil až Mbappé

Momentum v zápase medzi Argentínou a Francúzskom.
Opta by Stats Perform

V riadnom hracom čase, po ktorom bolo skóre 2:2, patril priebeh súboja najmä Argentíne. Bielo-modrí kontrolovali hru najmä v prvom polčase, ale až do prvého gólu Francúzska mali navrch.

Lionel Messi a jeho pohyb po ihrisku.
Opta by Stats Perform / Profimedia

Štatistiky hovoria, že Lionel Messi podľa očakávania nastupoval prevažne na pravej strane ihriska, avšak počas zápasu bol svojim spoluhráčom k dispozícii takmer všade. Často ohrozoval brankára Llorisa v priestore pred bránou, z čoho skóroval.