Katar v dátach: Argentína dominovala, všetko umocnil fenomenálny Messi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Katar v dátach: Argentína dominovala, všetko umocnil fenomenálny Messi
Messi, Messi, Messi. Potiahne svoju krajinu až k finálovému víťazstvu?
Messi, Messi, Messi. Potiahne svoju krajinu až k finálovému víťazstvu?Profimedia
V Katare zostalo pred utorkom v hre už len kvarteto tímov, pred prvým semifinálovým duelom bola otázka jasná: Lionel Messi (35) alebo Luka Modrič (37)?

Iba jedna zo superhviezd svetového futbalu s označením LM10 mohla ísť ďalej. Po dominantnom výkone sa napokon radovala Argentína. My sa teraz na stretnutie pozrieme jazykom futbalových údajov.

Argentínčania dominovali

Juhoameričania boli pred semifinále proti Chorvátom favoritmi. Tesne pred úvodným hvizdom bola pravdepodobnosť ich víťazstva 53 %. Chorváti dosiahli číslo devätnásť, zvyšok bol nerozhodný.

Pravdepodobnosť výhry pred zápasom Argentína - Chorvátsko.
Pravdepodobnosť výhry pred zápasom Argentína - Chorvátsko.Opta by Stats Perform / Profimedia

Katarský šampionát už niekoľkokrát ukázal, že predzápasové prognózy sú jedna vec, ale realita na ihrisku môže vyzerať úplne inak. Albicelestes museli počas deväťdesiatich minút predvádzať plnohodnotný výkon. Prvú polhodinu sa rozcvičovali a potom začali úradovať.

Lionel Messi položil základ víťazstva 3:0 z pokutového kopu. Svojím jedenástym gólom na MS v kariére prekonal krajana Gabriela Batistutu, s ktorým sa delil o prvé miesto v národných tabuľkách.

Legendu legiend potom nasledoval korunný princ argentínskeho futbalu Julián Álvarez. Po Messim sa dvoma gólmi postaral o víťazstvo 3:0 útočník Manchestru City a vo veku 22 rokov sa stal najmladším hráčom, ktorý dvakrát skóroval v semifinále majstrovstiev sveta.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Opta by Stats Perform

 

Naposledy bol mladší iba Pelé v roku 1958. Argentína vyhrala semifinále majstrovstiev sveta piatykrát v histórii a v tejto fáze turnaja ešte nikdy neprehrala.

Taktika Juhoameričanov na tomto turnaji bola veľkolepá. Chorváti mali viac loptu v držaní, viac si prihrávali, ale vytvorili len málo nebezpečných akcií.

Vývoj xG (Argentína – Chorvátsko)
Vývoj xG (Argentína – Chorvátsko)Opta by Stats Perform

Aj štatistiky očakávaných gólov ukazujú, že Argentínčania mali výraznú prevahu. Od prvého gólu prakticky nebolo pochýb o tom, kto je v semifinále lepším tímom. Zatiaľ čo Juhoameričania dosiahli až 2,49 očakávaných gólov, Chorváti vyprodukovali za celý duel 0,56.

Fantastický výkon Messiho

Pohyb Lionela Messiho v zápase Argentína - Chorvátsko.
Pohyb Lionela Messiho v zápase Argentína - Chorvátsko.Opta by Stats Perform / Profimedia

Hra Argentíny sa samozrejme opäť točila okolo Lionela Messiho. Tentoraz bol jeho epicentrom pohybu priestor v strede ihriska pri pravej postrannej čiare.

Štatistiky Lionela Messiho proti Chorvátsku.
Štatistiky Lionela Messiho proti Chorvátsku.Opta by Stats Perform / Profimedia

Messi svojím dvadsiatym piatym štartom na majstrovstvách sveta vyrovnal rekord Lothara Matthäusa. Počas svojej kariéry sa podieľal už na devätnástich góloch na majstrovstvách sveta, čím sa vyrovnal ďalším legendám v podobe Ronalda, Gerda Müllera a Miroslava Kloseho. Mimochodom, pred týmto turnajom nedal Messi v play-off majstrovstiev sveta ani jeden gól, tento rok skóroval v osemfinále, štvrťfinále i semifinále.

Najlepší strelci šampionátu a medzi nimi dvaja Argentínčania.
Najlepší strelci šampionátu a medzi nimi dvaja Argentínčania.Opta by Stats Perform / Profimedia

V súčasnosti tabuľke kanonierov tohtoročného turnaja vládne päťgólové duo spoluhráčov z PSG Mbappé - Messi, za ktorým nasledujú Olivier Giroud a Messiho parťák Álvarez. Hlavne vďaka tomuto duu si Argentína naďalej udržiava nádej na zisk prvého titulu majstra sveta od roku 1986.