Katar v dátach: Skvelý Weghorst potrápil Argentínu, Chorvátov podržal Livakovič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Katar v dátach: Skvelý Weghorst potrápil Argentínu, Chorvátov podržal Livakovič

Weghorstova erupcia radosti po góle na 2:2.
Weghorstova erupcia radosti po góle na 2:2.Profimedia
Katarský šampionát sa posunul do štvrťfinálovej fázy a juhoamerickí giganti Brazília a Argentína boli pripravení ju odštartovať. Oči všetkých národov sa upierali na Neymara (30) a Messiho (35), ktorí dúfali, že pomôžu svojim spoluhráčom priblížiť sa k vytúženému titulu. Už popoludňajší zápas ale priniesol jedno veľké prekvapenie.

Fantóm Livakovič ukradol Neymarovi sen

Chorváti boli pripravení na všetky zbrane súpera. A keď počas 90 minút riadneho hracieho času Brazílčanom niečo dovolili, zneškodnil to brankár Livakovič. Neymar poslal "kanárikov" do vedenia na konci prvej časti predĺženia, ale Vatreni ešte dokázali vyrovnať a nakoniec postúpili do semifinále na druhom svetovom šampionáte za sebou vďaka dvom nepremeneným penaltám Brazílčanov. Zároveň potvrdili, že sú špecialistami na predĺženia - osem z posledných deviatich zápasov Chorvátska vo vyraďovacej fáze veľkých turnajov sa neskončilo po 90 minútach.

Priemerné pozície Chorvátov v súboji s Brazíliou.
Priemerné pozície Chorvátov v súboji s Brazíliou.Opta by Stats Perform

Priemerné postavenie hráčov Chorvátska v zápase naznačuje, že nešlo o klasický zaparkovaný autobus. Chorváti boli neustále aktívni a rozhodne nečakali pred vlastnou šestnástkou. Do presného zakončenia sa nedostávali, vyrovnávajúci gól v 117. minúte bol ich prvou strelou na bránu.

Cesta ku gólu Petkoviča.
Cesta ku gólu Petkoviča.Opta by Stats Perform

Zatiaľ čo Balkánci dokázali väčšinu zápasu pozorne brániť, Brazílčania ani pri vedení nedokázali obmedziť svoje útočné chúťky, výsledkom čoho bolo vyrovnanie. Chorváti sa prakticky cez dve prihrávky dostali k nebezpečnému zakončeniu, ktoré Bruno Petkovič nepremrhal.

Štatistiky Livakoviča proti Brazílii.
Štatistiky Livakoviča proti Brazílii.Opta by Stats Perform

Keď budú Chorváti jedného dňa skladať oslavné piesne, ich hlavným hrdinom bude nepochybne brankár Dominik Livakovič. Jedenásť zákrokov proti jednému z najväčších favoritov šampionátu a navyše zachránená penalta. Livakovič na tomto šampionáte chytil už štyri penalty v rozstrele a v tomto smere sa delí o prvenstvo.

Pohyb Neymara proti Chorvátsku.
Pohyb Neymara proti Chorvátsku.Opta by Stats Perform

Nakoniec sa pozrime na smoliara Neymara. Strelil nádherný gól, ale Brazílčanom to na postup nestačilo. Štatistiky jasne ukazujú, že jeho nečinnosť nie je dôvodom vyradenia "kanárikov". Až na jednu výnimku  Chorváti našli účinný recept na najväčšiu hviezdu Brazílie.

Messi opäť o krok bližšie k vytúženému triumfu

Zápas Holandska s Argentínou tiež ponúkol drámu. Juhoameričania viedli už 2:0, keď Messi skvele prihral na prvý gól a druhý sám strelil z penalty. Holanďania dvomi zásahmi vyrovnali a vynútili si penaltový rozstrel. Brankár, tentoraz Martínez, opäť čaroval a Argentína mohla postúpiť.

Štatistiky Lionela Messiho proti Holandsku.
Štatistiky Lionela Messiho proti Holandsku.Opta by Stats Perform

Lionel Messi strelil svoj desiaty gól na majstrovstvách sveta a vyrovnal sa tak argentínskemu rekordérovi Gabrielovi Batistutovi. K svojmu výkonu, ktorý potvrdili aj čísla, pridal premenenú penaltu v rozstrele.

Pohyb Molinu v zápase proti Holandsku.
Pohyb Molinu v zápase proti Holandsku.Opta by Stats Perform

Argentína viedla väčšinu svojich útokov po krídlach a kraje dopĺňali krajní obrancovia. Nahuel Molina bol za svoju aktivitu odmenený gólom. A streliť svoj prvý reprezentačný gól vo štvrťfinále majstrovstiev sveta je veľký úspech.

Porovnanie turnajových štatistík Weghorsta a Depaya.
Porovnanie turnajových štatistík Weghorsta a Depaya.Opta by Stats Perform

Pri Holandsku sa môžeme na chvíľu zastaviť. Wout Weghorst nastúpil namiesto Memphisa Depaya v 78. minúte. Svojím posledným vystúpením na šampionáte Depaya úplne zatienil. Ten strelil len jeden gól a so svojím pôsobením v Katare nemôže byť spokojný.