Historický londýnsky maratón. Viac ako 53-tisíc bežcov, nechýbal ani železný Chára

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Historický londýnsky maratón. Viac ako 53-tisíc bežcov, nechýbal ani železný Chára
Alexander Mutiso Munyao oslavuje svoje víťazstvo.
Alexander Mutiso Munyao oslavuje svoje víťazstvo.Profimedia
Londýnsky maratón v nedeľu dokončilo viac ako 53-tisíc bežcov, čo je najviac v histórii pretekov, oznámili v pondelok organizátori. Na trať dlhú 42 195 metrov sa vydalo 54 281 štartujúcich. Minulý rok prešlo cieľovou čiarou populárneho behu 43 965 ľudí.

Rekordná bola aj suma, ktorú sa organizátorom už tradične podarilo vyzbierať na charitatívne účely. Presiahla 67 miliónov libier a zatiaľ nie je konečná. "Množstvo darov dorazí až po víkende," povedal riaditeľ pretekov Hugh Brasher.

Maratón absolvoval aj spolumajiteľ futbalového klubu Manchester United Jim Ratcliffe, ktorý dobehol do cieľa za 4:30:52 h. Sedemdesiatjedenročný britský miliardár sa následne ponáhľal do Wembley na semifinále Anglického pohára, v ktorom jeho tím po veľkom boji zdolal druholigové Coventry na penalty. "Ponáhľam sa, musím stihnúť zápas," uviedol pre BBC.

Šesť dní po štarte na Bostonskom maratóne bežal v Londýne aj bývalý slovenský hokejista Zdeno Chára. Štyridsaťsedemročný víťaz Stanleyho pohára s Bostonom, ktorý od ukončenia kariéry v NHL intenzívne beháva, dosiahol čas 3:11:04 h. Chára, ktorý meria cez dva metre, zaostal za svojím osobným rekordom z januárového maratónu v Houstone len o 40 sekúnd. Minulý týždeň v Bostone finišoval za 3:30:52 h.

Víťazstvo si vybojovali Keňan Alexander Mutiso Munyao a olympijská víťazka Peres Jepchirchir, ktorá v čisto ženských pretekoch zabehla svetový rekord 2:16:16 h.