Atletické MS v Budapešti, 1. deň: Volko bez semifinále, Černák s osobným rekordom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Atletické MS v Budapešti, 1. deň: Volko bez semifinále, Černák s osobným rekordom
Aktualizované
Dominik Černý si zlepšil osobný rekord o deväť sekúnd.
Dominik Černý si zlepšil osobný rekord o deväť sekúnd.TASR
Program atletických MS v Budapešti narušilo hneď v úvodný deň nepriaznivé počasie. O prvú kolekciu medailí bojovali ako prví chodci na 20 km trati. Ich štart posunuli pre búrku o dve hodiny. V disciplíne sa predstavil aj slovenský reprezentant Dominik Černý (25). Dočkal sa osobného rekordu.

Chôdzu ovládol Španiel Martin

Španielsky chodec Alvaro Martin triumfoval v chôdzi na 20 km. Úradujúci majster Európy zvíťazil vo svetovom výkone roka 1:17:32 h. Slovenský reprezentant Dominik Černý obsadil 34. priečku časom 1:23:42, čím si o deväť sekúnd vylepšil osobný rekord.

"Dnes sme mali úplne ideálne podmienky. Pred pretekmi popršalo, počas nich trochu mrholilo, vzduch bol výborný. Preto som očakával, že si osobák zlepším aspoň o minútu," prezradil podľa atletika.sk Černý, ktorý svoje umiestnenie z minuloročných MS zlepšil o tri miesta.

Na druhom mieste prišiel do cieľa Švéd Perseus Karlström, ktorý za víťazom zaostal o sedem sekúnd, o ďalších osem sekúnd za ním skončil na bronzovej pozícii Brazílčan Caio Bonfim. Preteky nezvládli Japonci, ktorí pred rokom obsadili prvé dve priečky. Strieborný z MS v Eugene Koki Ikeda síce od úvodu nastolil rýchle tempo a 15 km sa pohyboval sám na čele, no došli mu sily a napokon sa nedostal ani do prvej desiatky, rovnako ako obhajca zlata Tošikazu Jamaniši.

Slovenský chodec Černý (uprostred). Vľavo Portugalčan Viera, vpravo Číňan Wang Čao-čao
Slovenský chodec Černý (uprostred). Vľavo Portugalčan Viera, vpravo Číňan Wang Čao-čaoTASR

Člena VŠC Dukla Banská Bystrica čaká na podujatí štart ešte aj na trati 35 km, no olympijská dvadsiatka bola pre neho prioritou.

"Mám čo robiť, aby som sa budúci rok dostal na olympijské hry. Keďže v programe olympiády ostala len jedna individuálna chodecká disciplína, konkurencia výrazne vzrástla. Napriek tomu si však verím, že v Paríži na 20 km nebudem chýbať. Myslel som si, že dnes pôjdem rýchlejšie. Príprava mi vyšla, nebrzdili ma v nej žiadne obmedzenia, trénovalo sa mi výborne. Dúfam, že som sa teraz aspoň dobre rozpretekal a na 35 km dosiahnem ešte lepšie umiestenie," vyjadril nádej Černý.

Chan vyhrala titul vo vzduchovej puške 10 m

Čínska strelkyňa Ťia-jü Chan sa stala majsterkou sveta vo vzduchovej puške 10 m. Na MS v Baku získala celkovo 251,4 bodov a v záverečnom rozstrele zdolala krajanku Č'-lin Wang o 1,2 b. Slovenské strelkyne nepostúpili do finále.

Bronz vybojovala Mehuli Ghoshová z Indie, ktorej ušiel záverečný rozstrel o 0,8 b. Slovenky Kamila Novotná a Daniela Demjén Pešková nestačili v kvalifikácii na najlepšiu osmičku. Novotná obsadila 34. pozíciu nástrelom 627,8 b, jej krajanka bola na 83. mieste (623,2). Hranicu na postup stanovila Wang na 630,8 b.

Ševčík desiaty vo finále K1

Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Jakub Ševčík obsadil desiate miesto vo finále K1 na MSJ v Krakove. Medzi kajakármi bol v tejto vekovej kategórii jediný zástupca Slovenska. Majstrom sveta sa stal Talian Xabier Ferrazzi.

Ševčík síce predviedol čistú jazdu, no za víťazom zaostal o 11,36 sekundy. Najväčší problém mu robil záver krakovského kanála, kde stratil takmer sedem sekúnd. Ferrazzi bol taktiež bez dotyku, dosiahol čas 81,77 a triumfoval o pol sekundy pred Martinom Cornuom z Francúzska, pódium doplnil so stratou 1,54 sekundy Slovinec Žiga Lin Hočevar. Bez penalizácie bolo celkovo sedem pretekárov vrátane najlepšej trojice.

Zo semifinále nepostúpil Ševčíkov krajan Richard Rumanský. Za najlepšou desiatkou zaostal o 6,65 s, mal dotyk na druhej i deviatej bránke a obsadil 26. priečku. Ďalší Slovák Daniel Hodas-Pauer inkasoval 50-sekundovú penalizáciu.

Slovenské kajakárky nepostúpili do finále K1

Slovenské reprezentantky vo vodnom slalome nepostúpili do finále K1 na MSJ v Krakove. Ani jedna pretekárka z trojice Stanislava Ďuratná, Petronela Ižová a Simona Blaščíková nestačila na najlepšiu desiatku.

Najlepší čas dosiahla v semifinále Češka Klára Kneblová (96,91 s) s čistou jazdou. Hranicu na postup stanovila desiata Lena Quemeraisová z Francúzska na 103,73 sekundy. Najbližšie k nej bola sedemnásta Ďuratná, ktorej chýbalo na Francúzku 7,58 sekundy s dotykom na deviatke a červenej jedenástke. Ižová nazbierala až štyri dotyky, keď ťukla v každej časti trate a skončila na 26. pozícii. Blaščíková "chytila" na poslednej protiprúdnej bránke 50-sekundový trest.

Volko nepobeží semifinále stovky

Slovenský šprintér Ján Volko nepostúpil do semifinále stovky na atletických MS v Budapešti. V sobotňajšom treťom rozbehu obsadil 7. miesto výkonom 10,25 s.

Volko za svojím najlepším časom sezóny z mítingu PTS zaostal iba o štyri stotiny sekundy. V tradične najnabitejšej disciplíne šampionátu bol však od svojho premiérového postupu do semifinále ďaleko. Rozbeh vyhral Holanďan Raphael Boujou časom 10,09, priamo postúpil ešte aj tretí Emmanuel Matadi z Libérie za 10,13.

"Ťažko sa mi to v tejto chvíli hodnotí. Nie som s tým maximálne spokojný, ale toto sú majstrovstvá sveta. Nie som si vedomý žiadnej chyby. Išiel som si svoje, tak ako som mohol. Musíme si to s tímom prebrať," povedal Volko v rozhovore pre Českú televíziu.

Slovenského šprintéra na šampionáte ešte čaká vystúpenie na dvojnásobnej trati, v ktorej už má na konte semifinálovú účasť na MS. V Londýne 2017 obsadil celkovo 15. miesto.