Slovenky dostali na ME poriadnu lekciu. Suja: Fyzicky nás jednoznačne prevalcovali

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenky dostali na ME poriadnu lekciu. Suja: Fyzicky nás jednoznačne prevalcovali

Favoritky potvrdili papierové predpoklady.
Favoritky potvrdili papierové predpoklady.TASR
Druhé vystúpenie basketbalistiek Slovenska v skupine D majstrovstiev Európy v Slovinsku a Izraeli úspech neprinieslo. Mimoriadna kvalita Srbska a nálepka úradujúceho šampióna bola nad sily družstva trénera Juraja Suju (42). Z prehry o 38 bodov sa však slovenský výber plánuje v pozitívnom smere odraziť.

Balkánska tvrdosť a fyzická sila bola hneď na začiatku záverečného piatkového zápasu pre Slovenky ťažkou skúškou. Ukázalo sa to aj na priebehu prvej štvrtiny, keď adaptovanie trvalo niekoľko minút.

"Škoda, že nám nevyšiel úvod a nesťažili sme Srbkám narastanie ich náskoku. Premenili prvých šesť striel, my sme neurobili ani faul, bolo to 3:12 a nebol tam žiaden odpor. V druhej štvrtine sme sa zdvihli, čo bolo fajn, ale bolo to veľmi náročné," vravel v pozápasovom hodnotení tréner Slovenska.

Štatistiky duelu Srbsko - Slovensko
Štatistiky duelu Srbsko - SlovenskoFlashscore

Za stavu 11:18 to z pohľadu jeho celku vyzeralo, že sa dokázal prispôsobiť favorizovanému tímu. Prišiel však herný výpadok a po približne 150 sekundách bol na tabuli stav už 12:30. Skúsenosti z kvalitnejších líg a najmä stretnutí sa preukázali, čo potvrdila aj rozohrávačka Barbora Wrzesiňski:

"Je to predsa len trochu väčší basketbalový rozdiel na to, na čo sme zvyknuté. Dovolili sme im dať hneď na začiatku ľahké koše, bez toho, aby sme to zastavili faulom. Tam to vlastne začalo a viezlo sa to celý zápas. Srbsko bolo fyzicky silnejšie," uviedla opora Sloveniek a dodala:

"Ukázalo svoje skúsenosti nazbierané na ME, ktoré dvakrát vyhralo. Mnoho dievčat hrá alebo hralo v Eurolige. Tie baby sú pripravené na takéto ťažké duely, bežne ich hrávajú. My nemáme odohraných až toľko takýchto náročných stretnutí."

V ďalšom priebehu sa hral v podstate vyrovnaný basketbal, až prišla tretia desaťminútovka, v ktorej Slovensko opäť v útoku výraznejšie zaostávalo. Zápas sa napokon definitívne zlomil na srbskú stranu. 

"Tlačili na nás, mali útočný doskok, proste nás fyzicky jednoznačne prevalcovali. Na všetko sa dá adaptovať a zvyknúť si, to sa stalo v druhej štvrtine. Pripôsobili sme sa na srbskú hru, vyrovnali sa im, žiaľ, nevydržali sme to," myslí si Suja.

Vysoká prehra s favoritom na medailu ešte úplne nezavrhla postupové šance slovenského tímu na play-off. V záverečný deň skupinovej fázy však bude potrebovať aj pomoc od Maďarska, aby mohol prejsť ďalej zo skupiny. 

"Určite sa každý z toho poučil a verím tomu, že v nedeľu proti Turecku to už bude lepšie a ukážeme, akú máme my kvalitu. Myslím si, že môžeme vyhrať. Ide hlavne o to, že musíme trafiť otvorené strely. Verím, že všetky budeme mať svoj deň a zvládneme to," dodala na záver Wrzesiňski.

Pozrite si tabuľku skupiny D.