Slovenky pohoreli v závere, štart európskeho šampionátu proti Maďarkám nezvládli

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenky pohoreli v závere, štart európskeho šampionátu proti Maďarkám nezvládli

Barbora Wrzesiňská (vľavo) a Veronika Kanyasiová bojujú o loptu počas zápasu.
Barbora Wrzesiňská (vľavo) a Veronika Kanyasiová bojujú o loptu počas zápasu. TASR
Slovenským basketbalistkám nevyšiel vstup do bojov na majstrovstvách Európy. V slovinskej Ľubľane prehrali vo štvrtok v prvom dueli základnej D-skupiny s Maďarskom 67:89. V piatok ich o 20:45 čaká stretnutie s obhajcom titulu Srbskom, štvrtým účastníkom skupiny je Turecko.

SLOVENSKO – Maďarsko 67:89 (32:40)

Zostava a body SR: Moravčíková 9, Jakubcová 8, Wrzesiňská 7, Páleníková 6, Buknová 2 (Dudášová 15, Orozsová 9, Mištinová 6, Stašová 5, Sedláková 0).

Najviac bodov Maďarska: Kissová 22, Dubeiová 17, Goreeová 16.

TH: 23/16 – 20/16, Fauly: 25 - 23, Trojky: 5 - 9.

Moravčíková otvorila bodovo dianie v zápase a celkovo v Ľubľane. Od úvodu to bol defenzívnejšie ladené stretnutie, najmä slovenská obrana a kontrola doskakovania bola dôležitá k zisku vedenia. Keď sa k tomu pridala kolektívna hra, tak najväčším problémom bola produktivita maďarskej pivotky Kissovej.

V neskoršej fáze prvej štvrtiny však začali pribúdať chyby v útočnej fáze, ktoré súper z protiútokov nekompromisne trestal. Slovensko prišlo o vedenie po osembodovej šnúre Maďarska a napokon prehralo úvodnú desaťminútovku 12:16.

Sabina Oroszová (Slovensko) a vpravo Debora Dubeiová (Maďarsko) v súboji pod košom.
Sabina Oroszová (Slovensko) a vpravo Debora Dubeiová (Maďarsko) v súboji pod košom.TASR

Druhá časť sa nezačala pre slovenský tím ideálne, Maďarky začali dávať body aj z väčších vzdialeností a preto v 5. minúte bolo manko prvýkrát dvojciferné – 19:29. Za Slovenky sa snažila zvrátiť negatívny vývoj stretnutia najmä dvojica Páleníková a Dudášová, čo sa úspešne chvíľkovo darilo. Lenže potom sa súper vrátil k svojej hre a polčas vyhral o osem bodov.

Začiatok druhého dejstva sa niesol v znamení nedisciplinovanosti slovenských hráčok a rozdávania príležitostí Maďarsku na ľahké body. Začala sa prejavovať aj herná kvalita a výšková prevaha, tím trénera Juraja Suju však nezabalil boj o víťazstvo.

Viac sa začal tlačiť do podkošového priestoru a lepšie čítať hru súpera, čo mu krok po kroku prinieslo sťahovanie manka. V jednej chvíli bol rozdiel v podobe jediného koša – 49:51. Zrazu to bol obrovský boj v každom útoku, Mištinová upravila tesne pred klaksónom na 53:55 pred poslednou štvrtinou.

Hneď jej v úvode Jakubcová vyrovnala stav stretnutia a súboj o prvé dva body v "déčku“ bol úplne otvorený. Maďarky nespanikárili a úsekom 19:1 potom definitívne zlomili zápas na svoju stranu. Herný koncept Slovenska sa úplne rozsypal a v závere neprišiel žiadny impulz na zdramatizovanie duelu.

Slovenky tak zaznamenali s týmto súperom piatu prehru v rade na ME, respektíve v kvalifikácii. Z historického hľadiska majú proti Maďarsku bilanciu päť výhier a deväť prehier.