Do náročnej kvalifikácie ME s novým trénerom, Slovenky spoznali meno šéfa lavičky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Do náročnej kvalifikácie ME s novým trénerom, Slovenky spoznali meno šéfa lavičky

Slovenky povedie mladý, no skúsený lodivod.
Slovenky povedie mladý, no skúsený lodivod.Profimedia
Martin Pospíšil (42) je nový tréner slovenskej reprezentácie basketbalistiek. Vo štvrtok o tom informovala Slovenská basketbalová asociácia (SBA). Na lavičke národného tímu vystriedal Juraja Suju (42).

Kouč povedie Slovenky v boji o účasť na ME 2025. V kvalifikačnej skupine F budú jeho zverenky hrať proti Turecku, Rumunsku a Islandu. "Pre každého trénera je cťou viesť národný tím a ja nie som výnimkou. Treba povedať, že momentálne nás čaká veľmi ostrý štart kvalifikácie, ktorá sa začne už v novembri. Je potrebné sa na ňu kvalitne pripraviť aj za to minimum času, čo máme," povedal Pospíšil pre oficiálnu stránku SBA.

Lodivod už má dostatočné skúsenosti so ženským i mužským basketbalom. Viedol tímy Piešťanských Čajok a KP Brno v európskych pohároch, pracuje ako asistent v euroligovom ZVVS USK Praha a v minulosti na reprezentačnej úrovni koučoval mládežnícke reprezentácie, takisto bol asistentom Maroša Kováčika pri basketbalistkách Poľska a v rokoch 2015 a 2016 aj Slovenska.

"Sme malá krajina, nedisponujeme až takou kvantitou basketbalistiek, ako to bolo napríklad pri mojom poslednom angažmáne pri poľskej reprezentácii. Pozitívne je, že hráčky aj na posledných majstrovstvách Európy ukázali charakter, nasadenie a vášeň, čo je pre rozvoj každého tímu kľúčový faktor a my na to budeme chcieť nadviazať," zdôraznil.

"Martin Pospíšil so sebou prináša skúsenosti aj ambície. Prajem jemu i celému družstvu žien len to najlepšie a veľa úspechov, predovšetkým úspešnú kvalifikáciu. V krátkom čase vymenujeme a predstavíme aj realizačný tím, aby sa s trénerom mohli čo najskôr pustiť do práce," uviedol prezident SBA Michal Ondruš v oficiálnom stanovisku.

Predchádzajúci kormidelník Suja dokázal Slovenky priviesť na predchádzajúce dva európske šampionáty. Celkovo v ére samostatnosti štartovala slovenská ženská reprezentácia na trinástich ME, dvoch svetových turnajoch a na olympiáde v Sydney 2000.

Najväčšími úspechmi zostáva striebro z ME 1997 a bronz z ME 1993. Na uplynulých ME 2023 obsadili Slovenky s bilanciou 1-3 celkovo dvanástu priečku spomedzi 16 účastníkov. Nadchádzajúcu kvalifikáciu odštartujú vo štvrtok 9. novembra, keď sa predstavia v Turecku a v nedeľu 12. novembra budú doma hostiť Rumunsko.