Fantastický Embiid sa 70 bodmi zapísal do dejín NBA, žiaril aj 62-bodový Towns

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fantastický Embiid sa 70 bodmi zapísal do dejín NBA, žiaril aj 62-bodový Towns

Embiid sa utrhol z reťaze.
Embiid sa utrhol z reťaze.Profimedia
Joel Embiid (29) sa stal iba deviatym basketbalistom, ktorý v zápase zámorskej ligy pokoril hranicu 70 bodov. Philadelphii pomohol k víťazstvu a upevnil si vedenie v tabuľke strelcov. Osobný rekord si výrazne zlepšil aj Karl-Anthony Towns (28), ktorý v drese Minnesoty dal 62 bodov, líder Západnej konferencie napriek tomu nečakane doma prehral so Charlotte. Výhru Phoenixu režíroval 43 bodmi a košom dve sekundy pred koncom Kevin Durant (35).

Philadelphia - San Antonio 133:123

Rekordérom NBA je so 100 bodmi v jednom zápase Wilt Chamberlain, ktorý hranicu čísla 70 pokoril hneď šesťkrát. Na túto métu sa podarilo dosiahnuť aj Kobemu Bryantovi, Davidovi Thompsonovi, Elginovi Baylorovi, Davidovi Robinsonovi a z aktívnych hráčov Donovanovi Mitchellovi, Damianovi Lillardovi a Devinovi Bookerovi. V pondelok sa k nim pridal Embiid, ktorý hrá v životnej forme.

V tejto sezóne už tretíkrát nastrieľal viac ako 50 bodov, má priemer 36 bodov na zápas a po dvadsiaty raz za sebou ich dal viac ako 30, čo je klubový rekord 76ers a piata najdlhšia séria v histórii. Iba Chamberlain a Harden zaknihovali dlhšie šnúry. Proti San Antoniu trafil Embiid 24 zo 41 striel z hry a 21 trestných hodov. K tomu pridal aj osobný rekord 18 doskokov.

"V skutočnosti ale nie som spokojný. Skôr sa na seba hnevám, pretože som minul veľa jednoduchých striel, ktoré normálne dávam," povedal Embiid. "Wilt Chamberlain dokázal veľké veci, keď sa o mne hovorí v spojení s ním, tak je to super. Bol to veľký večer. Spoluhráči ma zásobovali prihrávkami a ja som sa ich len snažil dostať do koša. Nabádal som ich, nech to nepreháňajú, nech hráme normálny basketbal tak, ako máme, a nie je to honba za mojimi bodmi," dodal.

Životný zápas sa Kamerunčanovi podaril v súboji s jednotkou draftu a kandidátom na nováčika sezóny Victorom Wembanyamom. Mladý Francúz síce nastrieľal 33 bodov, ale v obrane nedokázal výrazne silnejšieho Embiida zastaviť. "Bolo by lepšie, keby sme vyhrali, ale rozhodne bol pre mňa dnešný súboj veľmi inšpiratívny," povedal Wembanyama.

Minnesota - Charlotte 125:128

Spomínaný Towns vytvoril 62 bodmi klubový rekord, lenže Minnesota nečakane podľahla Charlotte, ktorá si pripísala iba 10. víťazstvo v sezóne. Domáci pritom viedli už o 18 bodov aj vďaka 44 bodom Townsa v prvom polčase. Poslednú štvrtinu ale vyhrali Hornets o 18, a tým aj celý zápas. Miles Bridges k tomu prispel 28 bodmi a Brandon Miller ich zaknihoval 27.

"Takýto zápas pre mňa neznamená nič, keď sme prehrali. Možno v minulej sezóne, keď sa nám nedarilo. Teraz sme ale jednotka na západe, jeden z najlepších tímov NBA a nie je čas riešiť osobné úspechy. Mali sme vyhrať, zvlášť doma," hneval sa aj napriek životnému výkonu Towns, ktorý trafil desať trojok a ďalších 11 striel z hry.

Minnesotu zradila obrana, tímu s treťou najhoršou ofenzívou v lige dovolila strieľať s úspešnosťou 58 percent. "Bol to absolútne otrasný výkon v obrane. Nedospelý basketbal," povedal domáci tréner Chris Finch. Na Timberwolves sa môže dotiahnuť Oklahoma, ktorá stráca jedinú výhru a má zápas k dobru.

Ďalšie výsledky:

Detroit - Milwaukee 113:122

Orlando - Cleveland 99:126

Toronto - Memphis 100:108

Dallas - Boston 110:119

Phoenix - Chicago 115:13

Sacramento - Atlanta 122:107