LeBron James štartuje motory do 21. sezóny v rade. Bude jeho poslednou?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

LeBron James štartuje motory do 21. sezóny v rade. Bude jeho poslednou?

LeBron James vstupuje do 21. sezóny v rade. Motivovaný než kedykoľvek predtým.
LeBron James vstupuje do 21. sezóny v rade. Motivovaný než kedykoľvek predtým.AFP
Najlepší strelec NBA všetkých čias chce pokračovať v tvorbe histórie a napriek statusu outsidera sa s Lakers bude usilovať o majstrovský titul. Na jar minulého roka sa opäť otriasol neslávne známy zlom San Andreas a hrozilo, že sa už po niekoľkýkrát odtrhne od Kalifornie. Tentoraz však nešlo o pohyb spôsobený klasickými tektonickými otrasmi, ale o fámu, že LeBron James (38) plánuje po sezóne 2022/23 ukončiť kariéru.

Na radosť fanúšikov Lakers, ale aj milovníkov basketbalu všeobecne, sa táto informácia medzičasom ukázala ako neopodstatnená. Najlepší strelec NBA všetkých čias totiž zmietol zo stola akékoľvek pochybnosti. Vstupuje do svojej 21. sezóny v rade na najvyššom basketbalovom pódiu sveta.

Rodák z Akronu, ktorý v decembri dovŕši 39 rokov, nadobudol dodatočnú motiváciu po vyradení vo finále konferencie proti vtedajšiemu šampiónovi Nuggets. Jeho 40 bodov v prehratom zápase ho presvedčilo, že napriek všetkému je stále schopný robiť rozdiel. A preto impulz, ktorý nabral, využil na to, aby v lete tvrdo trénoval a na jeseň sa ukázal v čo najlepšej forme.

Posadnutosť prsteňom

LeBron je víťaz. Vskutku posadnutý víťazstvom. A práve preto bude hrať aj tento rok - aby vyhral. Aby si opäť navliekol majstrovský prsteň, ktorý naposledy nosil s Lakers pred tromi rokmi. Hoci tento rok žlto-fialoví z Los Angeles určite nepatria medzi favoritov, spôsob, akým sa kvalifikovali do play-in a následne sa priblížili k veľkému finále, bude pre tím trénera Darvina Hama určite hnacím motorom.

Napriek predsezónnemu obdobiu, ktoré z hľadiska výsledkov nebolo vzrušujúce - len dve víťazstvá v posledných piatich výjazdoch - LeBron a jeho spoluhráči budú na palubovke nezlomní pri každej príležitosti. Prvá veľká výzva novej sezóny NBA bude nepochybne najzaujímavejšia, keďže v utorok 25. októbra ich čaká cesta do Denveru. Začiatok s rachotom, ktorý spôsobí veľa hluku a na ktorý bude chcieť James prísť pripravený vzhľadom na svoju túžbu po pomste voči dobrákovi Nikolovi Jokičovi, ktorý je zasa pripravený udržať sa na vrchole s prsteňom na ruke.

V záverečnej časti minulej sezóny bol však LeBron po celý čas prakticky bez odpočinku, a len nedostatočná pomoc jeho spoluhráčov zabránila definitívnemu naplneniu ambícií Lakers.

Last dance?

Napriek nepriaznivým prognózam sa môže stať čokoľvek. V kádri je mix skvelých akvizícií z voľných hráčov, ako napríklad Gabe Vincent, Austin Reaves či D'Angelo Russell. Dopĺňajú ich skúsení a zohratí lídri. Výbušnosť už možno nie je taká, ako kedysi, ale sila a efektivita áno. Ak nezradí LeBrona telo a Anthony Davis si udrží štandard z minulej sezóny, naozaj je možné všetko...

LeBron a jeho nedávne zranenia.
LeBron a jeho nedávne zranenia.Flashscore

Výkony ako ten proti Warrios, v ktorom zaznamenal 30 bodov, deväť doskokov a deväť asistencií a bol blízko k ohromujúcemu triple-double, dokázali, aký mimoriadny vplyv na hru stále má. Celkovo dosiahol v minulom roku hráč Lakers s číslom šesť priemer 28,9 bodu, 7,5 doskoku, 7,3 asistencie, pričom vo februári sa stal aj najlepším strelcom NBA. 

Teraz bude záležať na jeho tele, či ho bude rešpektovať a umožní mu odohrať väčšinu zápasov na najvyššej úrovni. Len tak bude môcť LeBron skutočne nastúpiť na palubovku, aby urobil kroky v tomto možno poslednom "tanci". Usiluje sa o piaty prsteň, aby sa priblížil k Michaelovi Jordanovi. A ktovie, možno ešte porozmýšľa o tom, že by odchod do dôchodku odložil na koniec budúcej sezóny...