Young sa zapísal do histórie NBA, žiaril aj James. Denver ubránil 17 útokov v rade

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Young sa zapísal do histórie NBA, žiaril aj James. Denver ubránil 17 útokov v rade

LeBron James bol v zápase proti Oklahome pri chuti.
LeBron James bol v zápase proti Oklahome pri chuti.Profimedia
Trae Young (25) síce neodvrátil prehru Atlanty s Memphisom, napriek tomu sa zapísal do histórie NBA. Už siedmykrát za sebou zaznamenal aspoň 30 bodov a 10 asistencií, čo sa v histórii súťaže podarilo len Oscarovi Robertsonovi (85) v roku 1965. Ligový rekord vyrovnal aj Detroit, ale ten o to nestál. S Brooklynom prehral a pripísal si už 26. porážku za sebou, čím napodobnil najdlhšie série Clevelandu a Philadelphie.

Atlanta - Memphis 119:125

Spomínaný Young sa proti Grizzlies blysol 30 bodmi a 13 asistenciami. Domáci viedli už o 12 bodov, ale hostia v druhom polčase zápas otočili a zvíťazili. Zásluhu na tom mali najmä Desmond Bane s 37 bodmi a Ja Morant, ktorý sa po 25-zápasovej suspendácii za videá so zbraňou na sociálnych sieťach vrátil vo výbornej forme a vo svojom druhom štarte sezóny zaznamenal 30 bodov a 11 asistencií.

Brooklyn - Detroit 126:115

Mladý tím Detroitu po 26. prehre za sebou sedel smutne v šatni a nikto z hráčov nerozprával. Iba Philadelphia prehrala viackrát v rade (28), ale to bolo na rozmedzí dvoch sezón. "Nikto z nás to nechcel zažiť. Je to to najťažšie, čím si musíme prejsť. Zvlášť ako profesionáli, keď sa od nás výhry očakávajú. Sú to hrozné pocity," povedal pivot Isaiah Stewart. "Porážky všetci neznášajú. Nesmieme sa tým ale nechať zlomiť. Musíme tomu čeliť a zlomiť to ako tím," dodal Cade Cunningham.

Oklahoma - LA Lakers 120:129

Radosť naopak zavládla v tíme Lakers, ktorý po štyroch prehrách z posledných piatich zápasov zaznamenal cenné víťazstvo na palubovke Oklahomy. LeBron James si pripísal 40 bodov, sedem doskokov a sedem asistencií. Najlepší strelec histórie NBA prvýkrát v sezóne prekonal hranicu štyroch desiatok bodov.

James hral hlavnú úlohu aj v koncovke duelu, v ktorej dal posledných 11 bodov svojho tímu. "Teší ma, že aj vo svojom veku som schopný zohrať rozhodujúce akcie a pomôcť tímu, kde ma práve potrebuje. Je to dobrý pocit," povedal James, ktorý je najstarším hráčom súťaže. Čoskoro oslávi 39. narodeniny.

Ďalšie zápasy NBA

Po krátkej pauze zavinenej zranením sa do zostavy Dallasu vrátil Luka Dončič a hneď výrazne prispel k víťazstvu 144:119 v texaskom derby proti San Antoniu. Slovinská hviezda nazbierala 39 bodov, 12 doskokov a 10 asistencií. Dončič v záverečnej štvrtine už nehral. Bolo to jeho 36. triple double s minimálne 30 bodmi.

V predvianočných vystúpeniach uspeli aj ďalší favoriti. Líder Západnej konferencie Minnesota zdolal Sacramento 110:98 vďaka 34 bodom a 10 asistenciám Anthonyho Edwardsa. Timberwolves majú naďalej najlepšiu bilanciu v súťaži spolu s Bostonom, ktorý pokoril Los Angeles Clippers 145:108. Celtics si pomohli 25 trojkami so 47-percentnou úspešnosťou. Tridsaťbodový Jayson Tatum bol najlepším strelcom súboja.

Vo výbornej forme je turecký pivot Alperen Sengün, ktorý si 37 bodmi vytvoril osobné maximum pri výhre Houstonu v New Orleans 106:104. K tomu pridal 11 doskokov a šesť asistencií. Stretnutie rozhodol 11 bodmi v posledných štyroch minútach.

Obhajca titulu Denver prehral v Charlotte tri zo štyroch štvrtín, ale nakoniec triumfoval pomerom 102:95. Nuggets jasne dominovali v tretej štvrtine, a to 30:9, pričom 11 minút nedovolil súperovi skórovať z poľa a šnúrou 25:1 získali rozhodujúci náskok. "Bola to jedna z najpamätnejších pasáží, akú si za deväť rokov pri tíme pamätám. Sedemnásťkrát za sebou sme ich dokázali v obrane zastaviť. To je neuveriteľné," ocenil tréner hostí Michael Malone.