Od mlátiča k samurajovi: Šesť bitiek, ktoré z Jiřího Procházku urobili superhviezdu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od mlátiča k samurajovi: Šesť bitiek, ktoré z Jiřího Procházku urobili superhviezdu

Jiří Procházka má pred sebou obrovskú výzvu.
Jiří Procházka má pred sebou obrovskú výzvu.Profimedia
Majstrovský opasok UFC sa v súčasnosti považuje za najprestížnejšiu vec vo svete bojových športov MMA. Český bojovník Jiří Procházka (31) ho už raz držal, ale pred minuloročnou obhajobou utrpel vážne zranenie a svoju pozíciu uvoľnil. V nedeľu nadránom sa však na ňu chce vrátiť. V newyorskej Madison Square Garden ale musí poraziť Brazílčana Alexa Pereiru (36).

Jiří Procházka sa v posledných troch rokoch stal pre fanúšikov UFC zjavením, a to najmä vďaka svojmu originálnemu a veľmi riskantnému štýlu boja. Často sa takmer nekryje a je veľmi útočným bojovníkom. Práve preto sú jeho zápasy také populárne.

Svoju cestu za veľkými triumfami začal na domácej scéne v organizácii Cage Warrior a v roku 2015 sa presunul do japonskej série Rizin, v ktorej sa v roku 2019 stal šampiónom ťažkej váhy. Rodák z Hostěradíc pri Brne počas svojej kariéry nastúpil do 33 duelov, z ktorých 29 vyhral, jeden remizoval a tri prehral. Predstavujeme tie najpamätnejšie a najdôležitejšie.

Jiří Procházka - Martin Šolc (Praha, december 2013)

Azda prvým súbojom, po ktorom sa začalo hovoriť o Jiřím Procházkovi, bol jeho stret v klietke s Martinom Šolcom na galavečere najstaršej českej organizácie MMA GCF - Gladiator Championship Fighting. Pre Procházku to bol desiaty zápas MMA, ale epický súboj dvoch bojovníkov, ktorí sa v poslednom kole úplne vysílení takmer len potĺkali, rozhodol o vôbec prvom majstrovskom opasku budúcej svetovej superhviezdy. Procházka zničil svojho súpera po viac ako 14 minútach tvrdého boja naskočeným kolenom a rozhodca potom okamžite signalizoval knokaut.

"Bol to vlastne prvý zápas, v ktorom Jiří Procházka musel ísť do tretieho kola a ľudia v Česku si to často spätne pozerajú, aby si pripomenuli jeho začiatky," spomína David Chmátal, komentátor bojových športov na NOVA Sport.

Jiří Procházka - Vadim Nemkov (Saitama, december 2015)

Vďaka sérii atraktívnych predstavení na českej a neskôr ruskej scéne dostal Procházka pozvánku na tradičný silvestrovský galavečer v Japonsku, kde sa mu v pyramíde postavil do cesty Vadim Nemkov, vtedy najlepšia welterová váha v MMA a neskôr šampión Bellatoru. Kolá v Rizine boli 10-minútové a obaja bojovníci celý čas predvádzali úmorný boj až do vyčerpania. Nemkov sa na konci nedokázal ani postaviť, Procházka vyhral na technické KO.

"Na tento zápas spomínal ako na najdôležitejší, ktorý ho nasmeroval na cestu budúcich výziev. Aj vďaka tomuto výkonu na v podstate exhibičnom turnaji dostal možnosť pokračovať v pôsobení v Japonsku," povedal Chmátal. Po víťazstve nad Nemkovom sa potom Procházka v ten istý deň stretol s Muhammadom Lawalom, kde pravdepodobne v dôsledku obrovskej únavy stratil koncentráciu a americký šampión ho tvrdým pravým hákom a následným knokautom pripravil o trofej.

Jiří Procházka - Muhammed Lawal II (Jokohama, apríl 2019)

V apríli 2019 dostal český bojovník príležitosť bojovať o opasok šampióna welterovej váhy a zhodou okolností sa mu do cesty postavil práve Muhammed Lawal. Dovtedy bol Američan jedným z troch bojovníkov, s ktorými prehral.

Dobre pripravený Procházka si tentoraz dal veľký pozor a svojím veľmi aktívnym spôsobom boja Američana doslova porazil. Lawal inkasoval sériu úderov do tela, ktoré ho poslali k zemi a rozhodca zápas ukončil na technické K.O. Možno to bol symbolický koniec jeho pôsobenia v Rizine, ale Lawal už nebol taký dominantný ako pred niekoľkými rokmi a krátko po prehre s Procházkom ukončil kariéru.

Jiří Procházka - Volkan Oezdemir (Abú Zabí, júl 2020)

Debutový boj českého nováčika v UFC bol taký dokonalý, že získal ocenenie za výkon večera. Švajčiarsky bojovník si síce naštudoval Procházkovu bojovú techniku, ale viacero pokusov dostať zápas na zem zlyhalo.

Duel sa skončil po 49 sekundách druhého kola, keď si český zápasník pripravil pozíciu veľmi aktívnym pohybom a tvrdými údermi oboma rukami. Napokon poslal Oezdemira, ktorý už stál chrbtom ku klietke v ťažkej defenzíve, k zemi kombináciou pravého a ľavého háka priamo na hlavu.

Jiří Procházka - Dominick Reyes (Las Vegas, máj 2021)

Druhý súboj v UFC bol pre Jiřího Procházku ďalším postupným krokom nahor. S ostrieľaným a fyzicky veľmi zdatným Američanom Reyesom musel bojovať takmer 10 minút tvrdého zápasu, keď ako sám priznal, že inkasoval knokaut. "Udrel ma do hlavy a proste to bolo KO. Nikto to nevie, bol som mimo na sekundu alebo dve," povedal. Potom však bitku ukončil nečakaným úderom lakťom.

"Je to šialené zviera a opäť ukázal, čo v ňom je. Zápasiť s najlepšími chlapcami ako Jiří, ktorí sú zároveň dobrí ľudia, je pre mňa všetko," zložil Reyes poklonu svojmu českému súperovi, ktorý po prvý raz nastúpil s vizážou samuraja. Opäť to bol zápas večera.

Jiří Procházka - Glover Texeira (Singapur, jún 2022)

Neľútostný boj o majstrovský opasok trval dlhých päť kôl a keby sa bojovalo na časový limit, rozhodca by na konci určite zdvihol ruku brazílskemu veteránovi. Procházka ale prešiel na totálny risk a svojho súpera prekvapil.

Tentoraz neukončil zápas úderom ani kopom, ale muža, ktorý bol na zemi vo svojej najsilnejšej oblasti prakticky neporaziteľný, premohol práve v tomto priestore. Procházka začal Teixeiru škrtiť a ten 28 sekúnd pred koncom odklepal svoju prehru.

Procházka vyšiel víťazne zo všetkých troch svojich doterajších duelov v UFC, posledná prehra sa datuje k roku 2015, keď ho pravým hákom poslal k zemi spomínaný Muhammed Lawal.

Sám hovorí, že hoci pre zranenie vrátil svoj majstrovský opasok, považuje sa za neporazeného. "Pre mňa osobne sa od posledného zápasu nič nezmenilo. Stále sa cítim ako šampión. Nastal čas ukázať svetu, kto je právoplatným kráľom," povedal pred odletom do USA.

Súboj Procházka - Pereira je hlavným ťahákom galavečera UFC 295 v New Yorku a uskutoční sa v nedeľu večer v New Yorku. Pre tunajších divákov ho bude v priamom prenose vysielať stanica Premier Sport 2 (v nedeľu od 04:00).