Veľký večer pre českého samuraja. Procházku na UFC 300 preverí nebezpečný Rakič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Veľký večer pre českého samuraja. Procházku na UFC 300 preverí nebezpečný Rakič
Procházka chce opäť naskočiť na víťaznú vlnu.
Procházka chce opäť naskočiť na víťaznú vlnu.Profimedia
T-Mobile Arena v Nevade privíta v noci zo soboty na nedeľu (z 13. na 14. apríla) so začiatkom o 2:00 SEČ podujatie UFC 300, na ktoré sa tešia aj českí fanúšikovia. Jiří "BJP“ Procházka (31) bude čeliť výzve v podobe Rakúšana Aleksandara Rakiča (32).

Rodák z Viedne so srbskými koreňmi sa vracia do klietky po takmer dvojročnej pauze. Naposledy sme ho videli bojovať v máji 2022 proti Janovi Błachowiczovi, v zápase však utrpel nepríjemné zranenie kolena a čakala ho dlhá rehabilitácia. Odveta sa mala uskutočniť v januári tohto roka, Poliak si však zranil rameno. Voľba tak padla na českého samuraja.

Procházka na seba upozornil 12. júna 2022, keď v titulovom súboji zdolal šampióna v poloťažkej váhe Glovera Teixeiru a stal sa prvým českým držiteľom opasku v UFC. Procházka duel vyhral uškrtením súpera v piatom kole. Získal zároveň ocenenie za Zápas večera a finančný bonus na základe fanúšikovského hlasovania o najobľúbenejšieho bojovníka karty, v ktorom sa umiestnil druhý za Valentinou Ševčenkovou.

Nasledujúce obdobie už také slávne nebolo. Bojovník s prezývkou BJP, ktorá v češtine znamená "bomby jak pí*a", bojoval s vážnym zranením ramena, ktoré ho vyradilo z akcie na celý rok a prekazilo aj jeho prvú obhajobu proti Teixeirovi. Procházka tak svoj čerstvo získaný opasok dobrovoľne uvoľnil. Do akcie sa vrátil v novembri minulého roka, v zápase o uvoľnený titul šampióna poloťažkej váhy však podľahol už v 2. kole na KO Alexovi Pereirovi.

Oboch súperov tak okrem zdravotných patálií spájajú aj ďalšie faktory. Obaja obľubujú boj v postoji. Procházka sa začal MMA venovať v 20 rokoch, predtým trénoval karate a thajský box. Rakič sa pred dráhou MMA fightera pohyboval vo sfére kickboxu, dokonca je držiteľom hnedého opasku v džiu-džicu.

Stret bude mať pikantnú príchuť, Rakič totiž českému bojovníkovi v posledných mesiacoch adresoval niekoľko uštipačných poznámok. Zosmiešňoval napríklad jeho postoj ku kultúre samurajov. "Poďme zistiť, kto je kráľom Európy," povedal na tlačovej konferencii pred turnajom.

"Príliš veľa rozpráva. Je to len normálny súboj. Pre mňa je to len ďalší zápas. Nechcem byť kráľom Európy, túžim byť kráľom sveta, šampiónom. A to vám ukážem v sobotu. Nepozná ma, ale hovorí o mne. Nepozná ma, ale v klietke zistí, kto som. Uvidí, ako veľmi chcem zvíťaziť. Čo hovorí, to hovorí, teraz bude musieť svoje slová potvrdiť. Snaží sa byť tvrdým gangstrom, ale je to len obyčajný športovec," reagoval Procházka.

Rodák z Hostěradic pri Znojme má v MMA viac skúseností, bude to už jeho 35. duel v kariére. Pochváliť sa môže bilanciou 29 víťazstiev, 4 porážky a 1 remíza. Za všetko však hovorí štatistika výhier po KO/TKO, ktorých má na konte až 25. Rakič bude chcieť vylepšiť svoj doterajší rekord 14 triumfov - z toho 9 KO/TKO - a 3 prehry.