Bude to v Katare posledný tanec pre "zlatú generáciu" belgického futbalu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bude to v Katare posledný tanec pre "zlatú generáciu" belgického futbalu?
Belgicko má v tomto zložení poslednú šancu dosiahnuť úspech.
Belgicko má v tomto zložení poslednú šancu dosiahnuť úspech.Profimedia
Belgická "zlatá generácia" vedená trénerom Robertom Martínezom (49) pomaly mizne, tie najlepšie roky majú opory za sebou, ale stále je tu šanca na "posledný tanec" v Katare, aj keď tento tím medzi favoritov patriť nebude.

Pred štyrmi rokmi Belgicko skončilo tretie a zaknihovalo najväčší úspech vo svojej histórii, prepísalo štvrté miesto z roku 1986. Zopakovať to bude nesmierne náročné.

Kvalifikačnú skupinu európsky tím vyhral. V ôsmich zápasoch strelil 25 gólov a inkasoval len šesť. Dá sa povedať, že na MS sa kvalifikoval hladko, lenže následne začala forma upadať.

V Lige národov dvakrát Belgicko nestačilo na Holandsko a nevyhralo svoju skupinu, čiže nepreniklo medzi štyri najlepšie tímy.

Silné stránky

V belgickom kádri nie je núdza o hviezdne mená. Začíname od brankárskeho postu, kde nájdeme Thibauta Courtoisa, najlepšieho gólmana sveta počas uplynulej sezóny. Jeho spoluhráč Eden Hazard sa výrazne trápi, no punc svetového šampionátu mu určite dodá viac sebavedomia a energie.

Kevin De Bruyne je lídrom Manchestru City a pravdepodobne najkreatívnejší záložník sveta, tiež ho netreba výraznejšie predstavovať. Jeho schopnosť adresovať presné finálne prihrávky je neuveriteľná a môže byť rozhodujúca. Hlavne vtedy, ak si do Kataru zoberie dobrú formu zakončovateľ Romelu Lukaku.

Toto kvarteto bude oporami Belgicka a prípadný úspech závisí na ich výkonoch. Dopĺňajú ich Thomas Meunier, Timothy Castagne, Thorgan Hazard či Yannick Carrasco.

Slabé stránky

Do tejto kategórie sa určite radí defenzíva tímu. Toby Alderweireld a Jan Vertonghen majú najlepšie roky za sebou, dávno odišli z popredných tímov Premier League. Druhý menovaný sa navyše zranil.

Prišla nová generácia stopérov, ktorí sú v trojobrancovom systéme výrazne potrební. Všetko nasvedčuje tomu, že vzadu  s Alderweireldom začnú Zeno Debast a Wout Faes, prípadne Leander Dendoncker.

Ideálna zostava

Courtois - Debast, Alderweireld, Faes - Meunier, Tielemans, Witsel, Carrasco - De Bruyne, Lukaku, Hazard

Výrazná podpora ofenzívy je na pleciach halfbekov. Sprava začne určite Meunier a zľava ešte skúsenejší Carrasco. Obaja majú značnú kvalitu, navyše dokážu plniť aj defenzívne úlohy.

Očakáva sa ich vysoká distribúcia lôpt. Lukaku na hrote a pod ním dvojica de Bruyne - Hazard je tiež niečo, o čom pochybuje málokto.

Stred poľa a ofenzíva, rovnako tak brankársky post, sú pri ideálnom stave zložené kvalitne. Otázniky nájdeme len v obrane.

Najhorúcejšia téma

Romelu Lukaku stále nie je úplne fit a tréner Martínez sám povedal, že možno príde o prvé dva zápasy. V takom prípade by musel nastúpiť Michy Batshuayi. Veľkou neznámou je Eden Hazard. V najlepšej forme hráč svetovej extratriedy sa v Reale Madrid borí so zraneniami, zlou formou a slabou minutážou. Belgicko mu napriek všetkému verí. V podstate nemá na výber. Musí.

Ak by ale nastal výrazný problém, dobrý ročník prežívajú Leandro Trossard v Brightone či Jeremy Doku hrajúci za Rennes.

Predpoveď

Zo skupiny Belgicko určite postúpi. Malo by dvakrát vyhrať. Stretnutie s Chorvátskom sa odhaduje veľmi ťažko. V každom prípade ho bude čakať prípadné osemfinále s jedným z dvojice Nemecko alebo Španielsko a to sú veľmi kvalitní súperi. Ak by Belgičania skončili hneď za bránami základnej skupiny, nebolo by to prekvapenie.