Česi sa odhodlali k zmene. Jalonen končí na lavičke hokejovej reprezentácie, prichádza Rulík

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Česi sa odhodlali k zmene. Jalonen končí na lavičke hokejovej reprezentácie, prichádza Rulík
Kari Jalonen (vpravo) skončil pri národnom tíme, nahradil ho Radim Rulík (vľavo).
Kari Jalonen (vpravo) skončil pri národnom tíme, nahradil ho Radim Rulík (vľavo).Profimedia
Výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) vo štvrtok odvolal hlavného trénera národného tímu Kariho Jalonena (63) a celý jeho realizačný tím. Novým reprezentačným trénerom bol vymenovaný Radim Rulík (58). Za odvolanie Jalonena sa vyslovilo deväť z jedenástich členov výkonného výboru.

O Jalonenovom odvolaní rokovali funkcionári v priebehu mesiaca trikrát. Fínsky tréner a jeho realizačný tím mali predložiť vlastnú koncepciu na ďalšiu sezónu, s ktorou však predstavitelia ČSLH neboli spokojní.

"Viem, že všetko možno trvalo dlho. Výkonný výbor sa však zachoval zodpovedne. Je pravda, že ako tréner som ešte nezažil situáciu, ktorej riešenie by trvalo tak dlho. Ale nebolo to tak, že by boli všetci rozhodnutí hneď v prvý deň," povedal Hadamczik. On sám osobne mal o svojom rozhodnutí jasno hneď po neúspešnom májovom šampionáte.

Rulík sa stal hlavným trénerom

Rulík doteraz viedol juniorskú reprezentáciu, s ktorou v minulej sezóne získal strieborné medaily na šampionáte do 20 rokov. V sezóne 2004/05 pôsobil ako asistent Vladimíra Růžičku a seniorskej reprezentácii pomohol získať zlaté medaily na majstrovstvách sveta vo Viedni.

"Radi by sme sa prezentovali hokejom ako na šampionáte dvadsiatnikov. Hrať celoplošný hokej, udávať tempo hry s tlakom na bránku. Hrať na puku a disciplinovane, pretože rozhodujú špeciálne formácie," povedal Rulík, pre ktorého bolo kľúčové, aby mal pri sebe celý realizačný tím dvadsiatky. V novej pozícii podpíše dvojročný kontrakt s opciou.

Nový realizačný tím českej reprezentácie.
Nový realizačný tím českej reprezentácie.Profimedia

O päť rokov starší Jalonen bol prvým zahraničným trénerom českej reprezentácie. Tím pod jeho vedením získal na minuloročných majstrovstvách sveta bronzové medaily, ale tohtoročný šampionát nebol pre národný tím úspešný. Česi vypadli vo štvrťfinále a celkovo skončili na ôsmom mieste, čo bol ich najhorší výsledok v histórii.

Rulík, ktorého doplnia asistenti Jiří Kalous, Marek Židlický a Ondřej Pavelec, povedie národný tím na majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave v máji 2024. Namiesto Rulíka povedie českých juniorov Patrik Augusta, jeho asistentmi budú Robert Reichel, Pavel Trnka a Martin Láska.