Český futbal spoznal nového trénera i asistentov, národný tím povedie Ivan Hašek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Český futbal spoznal nového trénera i asistentov, národný tím povedie Ivan Hašek

Hašek opäť zasadne na lavičku reprezentácie Česka.
Hašek opäť zasadne na lavičku reprezentácie Česka.Profimedia
Novým trénerom českej futbalovej reprezentácie sa stal Ivan Hašek. Rozhodol o tom výkonný výbor Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR), ktorý 60-ročného kouča zvolil jednohlasne. Hašek nahradil na lavičke Jaroslava Šilhavého (62), ktorý tesne po postupe na ME v Nemecku z funkcie odstúpil.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii pre ČT Šport Hašek uviedol: "Na prvom mieste by som chcel poďakovať Jaroslavovi Šilhavému za úspešných päť rokov. Vďaka nemu tu možno sedím práve ja. Ďakujem tiež výkonnému výboru za jednohlasné zvolenie. Je to pre mňa dôležité, že máme zhodu. Ďakujem klubom za to, že nám vyšli v ústrety pri tvorbe realizačného tímu."

Nový kormidelník českej reprezentácie pokračoval slovami: "Je pre mňa obrovská česť trénovať český národný tím. Beriem to ako vrchol kariéry a najväčšiu vec, čo sa môže trénerovi podariť. Mám sen sa ešte raz zúčastniť majstrovstiev sveta, nie iba ako divák. Verím, že sa na svetový šampionát 2026 prebojujeme, urobím pre to maximum."

Prvým asistentom Haška bude 34-ročný Jaroslav Köstl, ktorý nástupom do národného tímu ukončil pôsobenie na lavičke Slavie Praha, kde bol asistentom Jindřicha Trpišovského. Druhým asistentom bude Jaroslav Veselý, hlavný tréner Bohemiansu Praha. Štyridsaťšesťročný kormidelník zároveň zostane pôsobiť aj na klubovej lavičke. Trénerom brankárov bude Radek Černý zo Slavie, vedúcim mužstva Michal Černý, ktorý sa posunul na funkciu z českej dvadsaťjednotky.

Funkciu manažéra neprijal Pavel Nedvěd. "Rokovania boli korektné, podmienky nadštandardné. Prvá ponuka vraj bola podľa niektorých dehonestujúca, no chcem povedať, že je to lož. Potvrdil to aj on, ale napokon sa rozhodol inak. Musíme to rešpektovať, prajeme mu veľa šťastia," povedal predseda FAČR Petr Fousek.

Hašek už bol na lavičke Česka v roku 2009. Z pozície predsedu zväzu vtedy prebral národný tím po odvolanom Petrovi Radovi a neúspešne sa snažil zachrániť kvalifikáciu MS 2010. Česi nakoniec skončili tretí za postupujúcimi Slovenskom a Slovinskom. Odvtedy pôsobil kouč mimo Európy - trénoval v Spojených arabských emirátoch, Saudskej Arábii či v Katare. Naposledy viedol národný tím Libanonu.