Francúz Gautherat triumfoval v prvej etape Pretekov mieru, Kováč spadol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Francúz Gautherat triumfoval v prvej etape Pretekov mieru, Kováč spadol

Francúz Gautherat ovládol prvú etapu Pretekov mieru.
Francúz Gautherat ovládol prvú etapu Pretekov mieru.Barbora Reichová/Czech tour
Francúz Pierre Gautherat (20) zvíťazil v prvej etape Pretekov mieru do 23 rokov z Jeseníka do Rýmařova dlhej 122 kilometrov a zopakoval tak svoj triumf zo štvrtkového úvodného prológu. V sobotňajšej druhej etape s cieľom na Červenohorskom sedle sa opäť oblečie do žltého dresu vedúceho pretekára.

Cyklistov čakalo hneď po štarte stúpanie na Červenohorské sedlo, kde na stúpajúcu prémiu dorazil ako prvý Holanďan Mike Schuch, ktorý po štarte prešiel pelotónom spolu s Davidom Preylerom z Rakúska, ale ich únik nemal dlhé trvanie. Približne po päťdesiatich kilometroch mal vedúci Francúz Gautherat po menšej kolízii so súperom mechanický problém a musel vymeniť celý bicykel. To ho však nespomalilo. Druhý vrchársky finiš vyhral Holanďan Schuch na Sprite.

Tesne pred polovicou pretekov začalo husto pršať, čo malo za následok hromadný pád niekoľkých jazdcov pri Dolnej Moravici a tiež ďalšiu veľkú nehodu tesne pred cieľom. Pavel Novák, zatiaľ najlepší Čech v celkovom poradí, musel po páde vymeniť celý bicykel, stratil sa hlavnému pelotónu a klesol v poradí.

Etapu skomplikoval dážď.
Etapu skomplikoval dážď.zavodmiru.com

Slovenská reprezentácia štartovala na pretekoch v zložení Samuel Kováč, Samuel Tuka, Jakub Galovič, Christian Haas, Adam Gross a Filip Lohinský.

V prednej skupine napokon finišovali Dukláci Lohinský s Tukom. Kováč mal veľkú smolu, keď sa pošmykol, spadol a vypadol z prvej skupiny. Tá druhá potom už vôbec nešla a nabalila veľkú stratu 8:31. 

Christian Haas sa podľa športového riaditeľa reprezentácie na týchto pretekoch Mateja Vyšňu necítil dobre a bojoval, aby prišiel do cieľa v limite, podarilo sa mu to. Naša repre pre problémy Kováča vypadla z lepších miest tímovej súťaže, no je tretí vo vrchárskej, čo bude pre neho veľkou motiváciou.