Pogačar, Vingegaard alebo Alaphilippe. Cesta k cyklistickej sláve vedie aj cez Preteky mieru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pogačar, Vingegaard alebo Alaphilippe. Cesta k cyklistickej sláve vedie aj cez Preteky mieru
Tadej Pogačar ovládol Preteky mieru v roku 2019.
Tadej Pogačar ovládol Preteky mieru v roku 2019.www.zavodmiru.com
Cyklisti, ktorí v minulosti súťažili ako neznámi jazdci na Pretekoch mieru do 23 rokov a čoskoro sa stali hviezdami medzi elitou, by mohli pokojne vytvoriť elitný tím najvyššej kvality. Dvojnásobný kráľ Tour de France, dvojnásobný majster sveta, víťazi etáp na talianskom Gire, španielskej Vuelte či Tour de France, ale aj šampióni slávnych klasík či pretekov kategórie World Tour. Kto sa objavil na českých cestách v uplynulých ôsmich ročníkoch?

Tadej Pogačar (UAE Emirates)

Jeden z minulých šampiónov Pretekov mieru. V roku 2019 nastupoval do záverečnej etapy ako šiesty muž priebežného poradia a spanilé sólo, keď ho márne prenasledovalo niekoľko tímov, mu prinieslo triumf. Zároveň obsadil prvé miesto v klasifikácii vrchárov.

O niekoľko mesiacov neskôr ovládol Tour de l'Avenir. V nasledujúcej sezóne exceloval, skončil celkovo tretí na Vuelte a ovládol preteky Okolo Kalifornie a Okolo Algarve. O rok sa stal kráľom Tour de France. Počas Grande Boucle bol dlho druhý, ale v predposlednej etape v časovke na Planinu krásnych dievčat podal nadpozemský výkon a pripravil o prvenstvo svojho nešťastného krajana Primoža Rogliča.

Pogačar obhájil víťazstvo na Tour de France v roku 2021.
Pogačar obhájil víťazstvo na Tour de France v roku 2021.Instagram Tadeje Pogačara

Minulý rok sa niesol v znamení kraľovania mladého Slovinca na cestách. Vyhral preteky UAE Tour, "etapák" Tirreno-Adriatico a Okolo Slovinska. Pri obhajobe triumfu zo Starej dámy bol suverénny. Celkovo 14 dní jazdil v žltom drese lídra, potom sezónu zavŕšil senzačným víťazstvom na slávnej klasike Okolo Lombardie. Už predtým ju dvakrát ovládol. Okrem toho triumfoval na ďalších dvoch monumentoch: Liège-Bastogne-Liègea Okolo Flámska!

Pogačar sa stal svetovou športovou hviezdou. Na Instagrame ho sleduje viac ako 800 000 ľudí, špeciálne účty sú venované napríklad jeho účesom.

Jonas Vingegaard (Jumbo Visma)

Dánsky cyklista obsadil na jar 2018 v Jeseníkoch celkové piate miesto, čím spečatil svoj prestup z kontinentálneho tímu ColoQuick do megaformácie Jumbo Visma. Vyhral etapu na UAE Tour či Okolo Poľska, ovládol preteky Coppi Bartali a predovšetkým bol vlani celkovo druhý na Tour de France.

Špičkové výkony potom predviedol počas minuloročnej edície ,keď sa mu podarilo ovládnuť najslávnejšie preteky planéty. Domov sa vrátil v lietadle, ktoré sprevádzali stíhačky. V Kodani ho vítali desaťtisíce fanúšikov.

Jonas Vingegaard je jednou z najväčších hviezd, ktoré sa zúčastňujú na Pretekoch mieru.
Jonas Vingegaard je jednou z najväčších hviezd, ktoré sa zúčastňujú na Pretekoch mieru.zavodmiru.com

João Almeida (SAE Emirates)

Keď Portugalčan bojoval v pelotóne Pretekov mieru v poslednom roku pred vypuknutím pandémie Covid-19, nedosiahol žiadne oslnivé výsledky. Vtedy bol ešte súčasťou prokontinentálnej zostavy Hagens Berman Axeon.

V ďalšom roku počas jari zaujal na Giro d'Italia, kde jazdil ako nováčik vo formácii Deceuninck Quick Step 15 dní v ružovom drese lídra. Nakoniec síce prehral boj o Maglia Rosa, ale štvrté miesto bolo senzáciou. Následne vyhral preteky Okolo Poľska a Okolo Luxemburska. Okrem etapových víťazstiev z týchto podujatí má čiastočný zárez aj z Okolo Katalánska.

Lennard Kämna (Bora Hansgrohe)

Nemecký horolezec má na konte tri štarty na Tour de France, dvakrát absolvoval Giro a raz objavoval Vueltu. Vyhral etapu na Tour de France aj na Gire a pridal ďalšie čiastkové triumfy na Critérium du Dauphiné, Okolo Katalánska a Okolo Álp.

Marc Hirschi (UAE Emirates)

Tretí muž konečného poradia na Pretekoch mieru 2018. O niekoľko mesiacov neskôr sa stal majstrom sveta do 23 rokov. Vtedy bol ešte na súpiske vývojového tímu Sunweb. Hneď v nasledujúcej sezóne však prestúpil medzi elitu. Vyhral etapu na pretekoch Okolo Luxemburska, zvíťazil na Valónskom šípe a hrdí sa triumfom v 12. etape Tour de France 2020. Tento rok ovládol preteky Okolo Maďarska.

Marc Hirschi obsadil v roku 2018 tretie miesto.
Marc Hirschi obsadil v roku 2018 tretie miesto.zavodmiru.com

Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers)

Keď na jar 2016 ako 18-ročný Rus s francúzskym pasom hltal kilometre na českých cestách, svojimi výkonmi fanúšikov rozhodne neohúril. Snáď len svojou útlou postavou. O jeho výnimočnosti však svedčí fakt, že o dva roky neskôr už bol na súpiske Sky, dnešného Ineosu. Medzi elitou vyhral preteky Okolo Poľska, Okolo Álp, bol deviaty na Giro d'Italia a na konte má osem Grand Tour. Prvú absolvoval v Španielsku vo veku 19 rokov.

Julian Alaphilippe (Quick Step Alpha Vinyl)

Francúz s mušketierskym výzorom oslnil českú verejnosť v roku 2013. Vtedy skončil druhý v bodovacej súťaži na Pretekoch mieru a o dva mesiace neskôr na dnešnej Sazka Tour bol dvakrát druhý, raz tretí a piaty v súťaži vrchárov. Potom obsadil štvrtú priečku na majstrovstvách Európy do 23 rokov, ktoré sa konali v Českej republike.

Alaphilippov vstup do World Tour bol pozvoľnejší. Až tri roky po svojom predstavení na Pretekoch mieru slávil svoj prvý veľký triumf, keď vyhral etapové preteky Tour of California. Jeho výkonnosť graduje. Postupne zbieral triumfy na klasikách Strade Bianche, Miláno-San Remo, trikrát ovládol Valónsky šíp a nazbieral aj čiastkové triumfy z Tirreno-Adriatico a predovšetkým z Tour de France.

Na domácej pôde sa v roku 2018 stal aj kráľom vrchárov na Grande Boucle. O rok po tom jazdil 15 dní v žltom drese lídra Starej dámy. V posledných dvoch sezónach potom dominoval na svetových šampionátoch.

Na českých cestách v minulosti súťažil aj Julian Alaphillippe.
Na českých cestách v minulosti súťažil aj Julian Alaphillippe.zavodmiru.com

Enric Mas (Movistar)

Španielsky líder formácie má za sebou tri roky vo formácii Deceuninck Quick Step a teraz začína svoju štvrtú sezónu v Movistare. Na Tour de France bol piaty a šiesty a trikrát skončil druhý na španielskej Vuelte, na ktorej slávil aj etapovú výhru. Na veľké víťazstvo však stále čaká.