Pogačar je po zranení späť na bicykli. Tour de France plánuje absolvovať s ortézou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar je po zranení späť na bicykli. Tour de France plánuje absolvovať s ortézou

Tadej Pogačar pravdepodobne pôjde na slávne preteky s ortézou.
Tadej Pogačar pravdepodobne pôjde na slávne preteky s ortézou.Facebook Tadeja Pogačara
Tadej Pogačar (24) sa pripravuje na možnosť, že Tour de France odjazdí s ortézou na zápästí, ktoré si zlomil na aprílových pretekoch Liège-Bastogne-Liège. Dvojnásobný víťaz Tour počas tréningového kempu v španielskom pohorí Sierra Nevada priznal, že jeho ruka nemusí byť do začiatku pretekov (1. júla) v poriadku.

Po zranení a operácii lekár tímu UAE Team Emirates v apríli uviedol, že Pogačar sa bude zotavovať šesť týždňov. Dvadsaťštyriročný jazdec priznal, že svoj návrat na bicykel uponáhľal. "Bol som trochu hlúpy. Nepočúval som lekára a skočil späť na bicykel. Tlačil som na tím, aby som mohol jazdiť. Vedel som, že ruku nemôžem príliš zaťažovať," povedal Pogačar.

Pre zlomeninu lýtkovej kosti nosí ľahkú sadru. "Môžem si ju nasadiť aj dať dole. Mám niekoľko druhov sadry. Jednu na bicykel, jednu na bežný život a ďalšiu na koniec liečby. Uvidíme, či budem môcť začať viac tlačiť na ruku. Možno budem ešte potrebovať nejakú mäkkú ortézu pre menšiu oporu na Tour. Dúfam, že pred súťažou získam potrebnú pohyblivosť, aby som mohol vystúpiť zo sedla a šprintovať," povedal Slovinec, ktorý vyhral Tour v rokoch 2020 a 2021. Vlani ho porazil Dán Jonas Vingegaard.

Pred Pogačarovým zranením mal za sebou mimoriadne úspešnú jar. Okrem iného vyhral etapové preteky Okolo Andalúzie a Paríž - Nice, monument Tour of Flanders i klasiku Amstel Gold Race.

Pred Tour plánuje súťažiť už len na národnom šampionáte. Rozhodol sa vynechať obhajobu víťazstva na etapových pretekoch Okolo Slovinska v polovici júna.

"Bohužiaľ, zaostávam s tréningom a za posledné štyri týždne som toho na ceste veľa nenajazdil. Za normálnych okolností idem radšej do dôležitých pretekov s rozbehnutou mysľou. Grand Tour má však 21 etáp a niekedy môže byť prospešné byť trochu čerstvejší," vyjadril sa.