Dostane ešte jednu šancu na absolútny rekord. Cavendish na konci roka ukončí kariéru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dostane ešte jednu šancu na absolútny rekord. Cavendish na konci roka ukončí kariéru
Jazdec tímu Astana Qazaqstan Mark Cavendish máva divákom po 15. dni pretekov Giro d'Italia.
Jazdec tímu Astana Qazaqstan Mark Cavendish máva divákom po 15. dni pretekov Giro d'Italia.
AFP
Mark Cavendish (38) v pondelok oznámil, že na konci sezóny ukončí svoju kariéru, čím sa zatiahne opona za kariérou jedného z najlepších cyklistických šprintérov všetkých čias.

Britský jazdec, ktorého 34 etapových víťazstiev na Tour de France je spoločne s belgickou legendou Eddym Merckxom najviac, bude mať poslednú šancu získať absolútny rekord v júli, keď sa naposledy zúčastní na pretekoch.

Tridsaťosemročný jazdec, známy ako "Manx Missile", to oznámil spolu s manželkou a deťmi na tlačovej konferencii v Coccagliu počas pondelkového dňa odpočinku na Giro d'Italia.

"Absolútne som miloval každý doterajší kilometer týchto pretekov. Cítim, že je ideálny čas povedať, že je to moje posledné Giro d'Italia a rok 2023 bude mojou poslednou sezónou ako profesionálneho cyklistu," uviedol Cavendish.

"Cyklistika bola mojím životom viac ako 25 rokov. Žil som absolútny sen. Bicykel mi dal príležitosť vidieť svet a spoznať neuveriteľných ľudí, z ktorých mnohých teraz s hrdosťou nazývam priateľmi. Milujem tento šport viac, ako si vôbec dokážete predstaviť. Nedokážem predstaviť, že by som sa od neho vzdialil."

Počas svojej bohatej kariéry si Cavendish vďaka svojim hlbokým pretekárskym znalostiam, nebojácnemu, agresívnemu prístupu, schopnosti usmerňovať tímových kolegov a predbiehať súperov pripísal neuveriteľných 161 víťazstiev, z toho 53 na Grand Tours.

"Tieto preteky (Giro) majú dôležité miesto v mojom srdci ako cyklistu a človeka. Giro d'Italia mi prinieslo prvé víťazstvá na Grand Tour v roku 2008. Taliansko bolo počas mojej kariéry dlhé roky mojím domovom. Ľudia ma tu prijali ako jedného zo svojich," dodal.

Traumatická skúsenosť

Jeden z najpopulárnejších cyklistov Cavendish si prežil aj súkromnú traumu mimo tohto športu.

Minulý rok ho spolu s manželkou pri hroznom incidente v neskorých nočných hodinách prepadli lupiči s nožom v ruke.

Bývalý mladý bankový úradník sa narodil v Douglase na ostrove Man a v roku 2003 sa pripojil k rodiacej sa Britskej cyklistickej akadémii.

Do roku 2008 vyhral s nemeckým tímom T-Mobile prvú etapu Tour de France a v období dominancie ich nazbieral 30. Až do roku 2016, keď ho priklincovalo vysilujúce ochorenie vírus Epsteina-Barrovej.

Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme pred Tour 2018 pre agentúru AFP povedal, že Cavendish "nemá nikomu čo dokazovať".

"Mnohí ľudia spomenú Maria Cipolliniho, ale pre mňa je Mark Cavendish najväčším šprintérom Tour de France všetkých čias," nechal sa počuť riaditeľ pretekov.

Cavendish mal však iné predstavy o tom, čo ešte musí dokázať. Päť rokov bol bez víťazstva a začiatkom roka 2021 bol aj bez tímu. Za nováčikovský plat si však Cavendisha zobral "domov" belgický celok Deceuninck Quick-Step a jeho svojrázny šéf Patrick Lefevere - postava väčšia ako život, ktorej Cavendish dôveroval a veril.

V 13. etape Tour de France v lete 2021 Cavendish vyrovnal Merckxov 46-ročný rekord v počte víťazných etáp na Tour de France, keď v tomto ročníku získal štvrté víťazstvo. Cavendish vyhral aj majstrovstvá sveta v Kodani v roku 2011 a jednodňové preteky Monument Miláno - San Remo v roku 2009.

Jazdil za T-Mobile, Team Sky, Bahrain, Quick-Step a v súčasnosti je v Astane. Cavendish dostal aj vyznamenanie MBE za zásluhy o britskú cyklistiku.