Na Czech Tour som chcel Sagana, priznáva König. Froomea získal až druhou ponukou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na Czech Tour som chcel Sagana, priznáva König. Froomea získal až druhou ponukou

Leopold König vo funkcii riaditeľa pretekov Czech Tour.
Leopold König vo funkcii riaditeľa pretekov Czech Tour.Czech Tour
V úlohe šéfa cyklistických pretekov pôsobí viac ako presvedčivo. Leopold König (35) v posledných rokoch naberal skúsenosti a na tohtoročnej Czech Tour si splnil jeden zo svojich snov. Českým fanúšikom predstaví jednu z najväčších ikon cyklistiky - štvornásobného víťaza Tour de France Chrisa Frooma (38). Hovorí tiež o zodpovednosti a bezpečnosti jazdcov a svojej vízii do budúcnosti.

Czech Tour sa za posledný rok trochu zmenila. Hlavný partner, spoločnosť Sazka, ustúpil do úzadia a do názvu pretekov nechal zakomponovať názov českej krajiny.

"Cyklistické preteky sú skvelou príležitosťou ukázať to najlepšie z rôznych krajín a žiadny iný šport neponúka takú porciu záberov na prezentáciu cestovného ruchu. V krajine ste štyri hodiny denne a prechádzate ňou krížom-krážom," hovorí Leopold König sponzorom a televíznym spoločnosťam, keď s nimi rokuje. Na priamy prenos si zatiaľ ešte netrúfol, ale v budúcnosti by König rád oslovil nielen české televízne stanice.

Vyzeráte spokojne. Zdá sa, že štart Chrisa Frooma zvýšil záujem o preteky. Aké náročné boli nakoniec rokovania?

"Na štarte máme najlepšiu hviezdu posledného desaťročia a ja som vopred avizoval, že ak sa nám podarí niekoho takého získať, bude to zhoda okolností. Keď bolo jasné, že Chris nepôjde na Tour de France, obnovil som rokovania s tímom Israel Premier Tech. Prvý štart odmietli, ale nenechal som sa tým zastaviť..."

Takže to bola až druhá ponuka, na ktorú reflektovali? Museli ste ich motivovať i finančne?

"Samozrejme, že sme mali aj finančné náboje. Ale keďže tím poznáme - jedným zo športových riaditeľov je René Andrle a ďalším Kjell Carlström, s ktorým sme sa minuli v Sky - tak nás to možno nestálo až tak veľa (úsmev). Snažil som sa im vysvetliť, že práve tu budú mať najlepšiu prípravu pre svoj vrchársky tím pred Vueltou. Už na Gire mali niekoľko veľmi silných mladých jazdcov, pre ktorých tiež potrebovali program. Takže to nebolo o tom, že by som zavolal samotnému Froomeovi a povedal mu: Chris, príď na Czech Tour. Rozhoduje vždy záujem a rozhodnutie tímu."

Na štart sa postaví viac ako 10 jazdcov, ktorí išli aj Giro. Smeruje už niektorý z popredných celkov do Česka automaticky?

"S ostatnými tímami to nebolo až také ťažké. S Borou sme boli dohodnutí hneď, Intermarché si dlhodobo pochvaľuje naše preteky ako prípravu na Vueltu, vyhrali tam etapy. Samozrejme, vnímame, aká je naša pozícia v nabitom kalendári, ale aj preto vieme, čo chceme robiť a koho k nám chceme získať. Myslím si, že tento rok sme vyťažili maximum z toho, čo sa dalo."

Bol ešte niekto, koho ste si priali na štarte?

"Chcel by som Petra Sagana. Rozprával som sa o tom aj s jeho bratom Jurajom, zobrali sme tím, kde je športovým riaditeľom. Ale bolo jasné, že v súčasnom rozpoložení Petra, ktorý nedávno v jednom rozhovore povedal, že ho cyklistika strašne štve a že sa teší, ako skončí, to nepôjde. Prišiel však Max Schachmann z Bory, víťaz pretekov Paríž - Nice. Bol na Sibiu, vyhral etapu a potom to, žiaľ, zabalil s nejakými problémami. Máme tím Jumbo, hoci je pre nich ťažké priviesť hviezdu, keď jedna časť tímu vyhrá Giro a druhá Tour. Každá hviezda je sviatok, ale my musíme zostať nohami na zemi."

Česká Tour má veľmi náročný profil. Je to pre tímy najdôležitejší faktor?

"Chcem profilovať preteky ako náročné, tento rok môžu byť pre tímy dobrou prípravou na Vueltu. Je to aj spôsob, ako prilákať veľké hviezdy. Potrebujeme však mať aj jednu alebo dve rovinaté etapy. Bezpečnosť je rovnako dôležitá. Na pretekoch sa nemôže nič stať, rozhodujúca je aj úroveň logistiky a ubytovania. Z vlastnej skúsenosti viem, že máme oveľa lepší komfort ako na Tour de France, kde sú niekedy v horách pre okolité prostredie len malé hotely."

Hovoríte o bezpečnosti. Žiaľ, táto sezóna priniesla už aj tragédie. Cítite aj vy zodpovednosť za to, aby sa preteky vyhli takýmto incidentom?

"Žiaľ, máme otvorené trate a cyklistika je jeden z najnebezpečnejších športov vôbec a na sto percent sa takýmto incidentom nedá zabrániť. Minulý týždeň som si bol prejsť všetky ťažké zjazdy. Podrobne sme si vypísali najnebezpečnejšie serpentíny, pri ktorých budú stáť traťoví maršali a vlajkou budú v danom mieste varovať všetkých jazdcov. Bezpečnosti venuje výnimočnú pozornosť. Deň pred etapou dostanú tímy komuniké a potom dávajú cyklistom pokyny vysielačkou priamo v pretekoch."

Pred niekoľkými týždňami, že ste si trasu prešli autom. Zvládli ste to aj na bicykli?

"Nie celú, absolvoval som len asi polovicu, vynechal som jednoznačné úseky. Z Dlhých strání sa ide z kopca rýchlosťou 90 km/h a zákruta sa tam ťahá viac, ako by ste čakali. Hneď ako sa na Tour začali používať vzduchové matrace, oslovil som Adama Hansena, šéfa asociácie jazdcov, a začali sme pracovať na tom, aby sme ich dostali na naše preteky. Tento rok sa nám to nepodarí, ale rád by som ich tu mal na budúci rok."

A športovo? Kam zapadá profil českej Tour? Sú české stúpania porovnateľné s tými na Grand Tour?

"Práve Dlhé stráne sú presne horské cesty z Álp a Pyrenejí. Nie je tam najlepší asfalt, čo zvyšuje náročnosť, a parametre sú jasné: deväť kilometrov stúpania a 800 metrov prevýšenia. To je kopec, ktorý rozhoduje aj Grand Tours. My ho pôjdeme dvakrát, takže náročnosti aj trochu umelo pomáhame."

Trasa Czech Tour 2023
Trasa Czech Tour 2023facebook.com/CzechTourCycling

Vzhľadom na účasť Chrisa Frooma sa očakáva aj záujem fanúšikov. Ste pripravení na rady ľudí, ktoré môžu jazdcom sťažovať stúpanie?

"Poznáme to zo Šternberka a Dlhých strání, tam sa zíde rovnaká bariéra ľudí ako na Grand Tours. Jeden rok sme boli nútení autom aj zastaviť, pretože by sme inak ľudí prešli. Aj teraz vďaka Froomeovi vidím väčší záujem o etapy a návštevníkov. Len si netrúfam odhadnúť, koľko ľudí príde. Prvé reakcie sú také, že fanúšikovia si vezmú autá alebo bicykle a pravdepodobne ich prídu stovky..."

Už teraz premýšľate o budúcnosti? Kam by sa mala česká Tour presunúť?

"Netajíme sa tým, že chceme preteky zväčšovať, že chceme mať priame prenosy, viac World Tour tímov a viac veľkých hviezd. Myslím si, že pre termín využívame boom, ktorý po Tour de France. Tým, že začíname štyri dni po nej, môžeme prilákať divákov, ktorým chýba hviezdna cyklistika. A v budúcnosti by sme sa chceli zamerať aj na iné regióny, nechceme zostať len na Morave. Radi by sme ukázali aj ďalšie české zaujímavosti. Možno sa časom štart alebo cieľ presunie do Prahy. Je tam letisko a logisticky to dáva zmysel."