Giro d'Italia napíše svoju 106. kapitolu, lákadlom súboj Rogliča s Evenepoelom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Giro d'Italia napíše svoju 106. kapitolu, lákadlom súboj Rogliča s Evenepoelom
Podujatie sa môže pochváliť bohatou históriou.
Podujatie sa môže pochváliť bohatou históriou.
Profimedia
V sobotu odštartuje 106. ročník cyklistických pretekov Giro d'Italia a opäť bez slovenskej účasti. Najväčšími favoritmi na celkové víťazstvo sú Slovinec Primož Roglič z Jumbo-Visma a Belgičan Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ktorý je úradujúci majster sveta. Na programe sú tri časovky s celkovou dĺžkou 70 kilometrov, ale jeden z najdôležitejších súbojov sa odohrá v predposledný deň, keď organizátori pripravili etapu so stúpaním na Monte Lussari.

Evenepoel sa na štart prvej Grand Tour sezóny naladil obhajobou triumfu na monumente Liége - Bastogne - Liége. "Na štart prichádzam zo sebavedomím. Nedávne preteky mi dali dôležitú odpoveď o mojej forme po tréningovom kempe v Tenerife. Bol to úspech, ktorý ukázal, že som presne tam, kde som pred Girom potreboval byť," povedal 23-ročný Belgičan pre oficiálnu webstránku tímu.

Bronzový medailista z časovky na uplynulých MS má šancu obliecť sa do dresu pre lídra pretekov už počas prvého týždňa, keď sú na programe dve jazdy proti chronometru. Pomôže mu k tomu aj neúčasť úradujúceho majstra sveta Tobiasa Fossa. "Ak môžem už v sobotu, prečo nie. Je to však jedno, najdôležitejšie je mať ružový dres v Ríme. Máme silný tím, vieme ako pracovať a verím všetkým chalanom," dodal víťaz Vuelta a Espana z minulého roka.

Roglič má na Taliansko dobré spomienky, keďže v roku 2016 tam získal svoje prvé etapové víťazstvo na Grand Tour a o tri roky neskôr obsadil tretie miesto v celkovom hodnotení. "Skončil som tretí, ale cítil som sa ako víťaz. Teším sa aj preto, že tento rok to nie je ďaleko od Slovinska. Je veľmi príjemné, že môžem dokončiť Giro na mieste, ktoré dobre poznám a je blízko môjho domova. Bude tam veľa slovinských priaznivcov, ktorí ma prídu podporiť," uviedol olympijský víťaz z časovky, podľa ktorého bude dôležitý hneď úvod: "Cítim, že som pripravený. Som zvedavý, ako na tom budem, keďže som ešte neodjazdil veľa časoviek. Môžem tam okamžite získať alebo stratiť sekundy na konkurenciu."

Medzi ďalších favoritov na zisk slávneho "maglia rosa" patria cyklisti z Ineos Grenadiers, ktorí majú kolektívne najsilnejším tím. Víťaz Tour de France Geraint Thomas a aj držiteľ ružového dresu z roku 2020 Tao Hart budú lídrami britskej stajne. Talian Filippo Ganna chce zaútočiť v prvých dvoch etapách proti chronometru.

Vysoké ambície má aj Portugalčan Joao Almeida z tímu SAE Team Emirates, ktorého cieľom je dosiahnuť pódium. O miesta v prvej desiatke chcú zabojovať aj Damiano Caruso, Santiago Buitrago a Jack Haig z Bahrajn-Victorious, či Hugh Carthy a Rigoberto Uran z EF Education. Prekvapiť môže aj Thibaut Pinot z Groupama-FDJ. Obhajca vlaňajšieho prvenstva Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) tentokrát neštartuje.

Už počas úvodného týždňa čakajú na cyklistov náročné kopce Colle Mollela alebo Campo Imperatore. Druhému dominuje etapa s finále na Crans Montane, ale o držiteľovi ružového dresu by sa malo rozhodovať až v poslednom týždni, keď sú na programe štyri mimoriadne náročné horské skúšky. Predposledná je časovka do vrchu na Monte Lussari. Záverečná etapa bude v Ríme, kde zabojujú o cenné víťazstvo šprintéri.

Program 106. ročníka Giro d'Italia

6. mája (sobota) - 1. etapa: Fossacesia Marina - Ortona, časovka na 19,6 km

7. mája (nedeľa) - 2. etapa: Teramo - San Salvo, 201 km - rovinatá

8. mája (pondelok) - 3. etapa: Vasto - Melfi, 216 km - zvlnená

9. mája (utorok) - 4. etapa: Venosa - Lago Laceno, 175 km - horská

10. mája (streda) - 5. etapa: Atripalda - Salerno, 171 km - zvlnená

11. mája (štvrtok) - 6. etapa: Neapol - Neapol, 162 km - kopcovitá

12. mája (piatok) - 7. etapa: Capua - Gran Sasso d'Italia, 162 km - horská

13. mája (sobota) - 8. etapa: Terni - Fossombrone, 207 km - zvlnená

14. mája (nedeľa) - 9. etapa: Savignano sul Rubicone - Cesena, individuálna časovka na 35 km

15. mája (pondelok) - voľný deň

16. mája (utorok) - 10. etapa: Scandiano - Viareggio, 196 km - kopcovitá

17. mája (streda) - 11. etapa: Camaiore - Tortona, 219 km - zvlnená

18. mája (štvrtok) - 12. etapa: Bra - Rivoli, 179 km - kopcovitá

19. mája (piatok) - 13. etapa: Borgofranco d’Ivrea - Crans Montana, 207 km - horská

20. mája (sobota) - 14. etapa: Sierre - Cassano Magnago, 193 km - kopcovitá

21. mája (nedeľa) - 15. etapa: Seregno - Bergamo, 195 km - kopcovitá

22. mája (pondelok) - voľný deň

23. mája (utorok) - 16. etapa: Sabbio Chiese - Monte Bondone, 203 km - horská

24. mája (streda) - 17. etapa: Pergine Valsugana - Caorle, 195 km - rovinatá

25. mája (štvrtok) - 18. etapa: Oderzo - Val di Zoldo, 161 km - horská

26. mája (piatok) - 19. etapa: Longarone - Tre Cime di Lavaredo, 183 km - horská

27. mája (sobota) - 20. etapa: Tarvisio - Monte Lussari Tudor, individuálna časovka na 18,6 km

28. mája (nedeľa) - 21. etapa: Rím - Rím, 135 km - rovinatá