Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kooij si došprintoval pre prvý triumf na Gire, Narváeza dostihol pelotón tesne pred cieľom

Olav Kooij si pripísal svoje prvé víťazstvo na Grand Tour.
Olav Kooij si pripísal svoje prvé víťazstvo na Grand Tour.AFP
Holandský cyklista Olav Kooij (22) vyhral deviatu etapu Giro d'Italia po dramatickom finiši v Neapole. Len niekoľko metrov pred cieľom pelotón zlikvidoval únik Ekvádorčana Jhonatana Narváeza (27) a jazdec stajne Visma-Lease a Bike si pripísal svoje prvé víťazstvo na Grand Tour.

V špurte predstihol víťaza štvrtej etapy Taliana Jonathana Milana a Kolumbijčana Juana Sebastiána Molana, ktorému pomáhal rozbiehať finiš líder pretekov Tadej Pogačar. Slovinec si naďalej udržiava náskok 2:40 minúty pred Kolumbijčanom Danielom Martínezom. Český cyklista Jan Hirt je desiaty so stratou takmer šiestich minút.

V závere druhej najdlhšej etapy tohto ročníka (214 km) zaútočil dvojnásobný majster sveta Julian Alaphilippe z Francúzska, ale súperi ho dostihli. Necelých osem kilometrov pred cieľom nastúpil Narváez, ktorý slávil triumf v úvodný deň pretekov.

Člen stajne Ineos Grenadiers si vybudoval náskok viac ako desať sekúnd, ale napriek jeho maximálnemu úsiliu ho hlavné pole tesne pred čiarou dostihlo.

Kooij si pripísal 33. víťazstvo v kariére v 22 rokov, ale prvé na Grand Tour, na ktorej jazdí prvýkrát. "O toto mi tu šlo, chcel som tu po prvýkrát vyhrať etapu na Grand Tour," uviedol. 

"Prvý týždeň bol však pre nás ťažký a táto etapa náročná. Neboli sme si istí, či dobehneme jazdcov v úniku, ale tím to nevzdal. Chlapci ma dostali do perfektnej pozície. Bolo to tesné, ale veľmi som chcel vyhrať na Grand Tour. Dúfam, že výhier bude ešte veľa," dodal Kooij.

Molanovi k premiérovému úspechu na Gire nepomohla ani Pogačarova pomoc. "Nie som tu teraz na rozbiehanie šprintov, ale Molano si počínal výborne, aby sa pred cieľom udržal vpredu. Nevyhral, ale tretie miesto je dobré. Rád som pomohol kamarátovi," komentoval dvojnásobný víťaz Tour de France nezvyčajnú úlohu v závere etapy.

"Pred voľným dňom mám pohodlný náskok. V Neapole sa bude odpočívať dobre," poznamenal Pogačar.