Špurt pred cieľom 15. etapy Gira ovládol McNulty, na čele poradia je Armirail

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Špurt pred cieľom 15. etapy Gira ovládol McNulty, na čele poradia je Armirail
Američan si pripísal cenný triumf.
Američan si pripísal cenný triumf.
Profimedia
Americký cyklista Brandon McNulty (25) vyhral nedeľňajšiu 15. etapu 106. ročníka Giro d'Italia a dosiahol najlepší výsledok v kariére. Jazdec stajne SAE Team Emirates sa presadil v špurte trojice po dlhom úniku a cieľ 195 km dlhej trate zo Seregna do Bergama preťal v čase 5:13:17 h. Druhý skončil Ír Ben Healy (23), tretí finišoval domáci Marco Frigo (23). Na čele celkového poradia zostal Francúz Bruno Armirail (29) z tímu Groupama-FDJ.

V nedeľu čakali na cyklistov štyri horské prémie, najprv 1. kategórie a potom tri "dvojky", posledná štartovala približne 40 km pred cieľom. Asi 20 km po úvode sa sformoval únik dňa, do ktorého sa dostalo pätnásť pretekárov, pri jeho tvorbe boli aktívni najmä Ben Healy, Brandon McNulty, Marco Frigo či Bauke Mollema.

Na prvom stúpaní ich dobehol aj Einer Rubio, pelotón strácal už vyše šesť minút. Pretekári v úniku dobre spolupracovali a aj keď útočili hlavne na body na prémiách, v klesaniach sa opäť zišli. Aj 50 km pred cieľom si udržiavali náskok okolo sedem minút.

Na poslednom kategorizovanom stúpaní zaútočil ako prvý Niccoló Bonifazio, ale ostatní ho o chvíľu predbehli a na čele išli Healy s McNultym, ktorí si do klesania priniesli náskok 30 sekúnd pred Frigom, o ďalších 30 s za ním išli Rubio a Mollema.

Ostatní z úniku strácali už vyše dve minúty. Frigovi sa desať km pred páskou podarilo dostihnúť dvojicu na čele a pred nekategorizovaný krátky kopec v Bergame prišla trojica spolu. V záverečnom špurte trojice nakoniec triumfoval McNulty.