Pogačar zničil konkurenciu. Osemdesiat kilometrov v úniku a triumf na Strade Bianche

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pogačar zničil konkurenciu. Osemdesiat kilometrov v úniku a triumf na Strade Bianche
Víťazné gesto Pogačara v cieli.
Víťazné gesto Pogačara v cieli.Profimedia
Slovinský cyklista Tadej Pogačar (25) vyhral sobotňajšie preteky Strade Bianche (215 km). Jazdec stajne SAE Team Emirates triumfoval po 80 km dlhom sóle a do cieľa prišiel s obrovským náskokom 2:44 minúty pred druhým Toms Skujiņšom (32) (Lidl-Trek) z Lotyšska. Tretí skončil Belgičan Maxim van Gils (24) (Lotto Dstny).

Po viacerých útokoch v úvode sa na čelo dostala štvorica Lawson Craddock, Mark Donovan, Dion Smith a Anders Halland Johannessen. Po 40 km mali náskok dve a pol minúty, no balík ich ďalej nepustil najmä vďaka práci tímu SAE Team Emirates, ktorý kontroloval situáciu pre svojho lídra Pogačara. Vysoké tempo poriadne preriedilo pelotón, v ktorom zostalo asi iba 35 cyklistov.

Sto kilometrov pred cieľom sa pokúsili o únik Quinn Simmons a Magnus Cort, ale balík ich nepustil. Americký pretekár to skúsil znovu o chvíľu neskôr, no opäť neúspešne. Pogačar pred pretekmi povedal, že chce zaútočiť na stúpaní Monte Sante Marie (1 km, 10,3 %) a presne to aj urobil.

Na jeho atak 80 km pred cieľom nedokázal nik dostatočne rýchlo zareagovať a slovinský pretekár mal za krátko k dobru 30 sekúnd, o ďalších 10 km už minútu pred Maximom van Gilom a vyše minútu a pol pred pelotónom.

Jeho náskok narastal a narastal, prenasledovatelia to postupne vzdali a 40 km pred páskou išiel už tri a pol minúty pred nimi. Dvojnásobný víťaz Tour de France si tak prišiel po druhý triumf na toskánskej klasike. Strade Bianche vyhral aj v roku 2022. Celkovo to bolo už jeho 64. víťazstvo v kariére. V súboji o druhé miesto uspel Skujiņš, ktorý sa van Gilsovi vzdialil v záverečnom stúpaní v Siene. Na rovnakej ceste sa viackrát predstavil aj Peter Sagan (2013, 2014 - 2., 2016 - 4., 2018 - 8.).