Štart cyklistickej sezóny: zlaté sny, Cavendish za rekordom a už bez Sagana

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Štart cyklistickej sezóny: zlaté sny, Cavendish za rekordom a už bez Sagana
Tím Soudal Quick-Step s lídrom Remcom Evenepoelom počas tréningu v Španielsku.
Tím Soudal Quick-Step s lídrom Remcom Evenepoelom počas tréningu v Španielsku.AFP
Štart cyklistickej sezóny mužov sa nezadržateľne blíži, začne sa v utorok etapovými pretekmi Tour Down Under v slnečnej Austrálii. Čo čaká cyklistov v najbližších mesiacoch? Tradične veľkolepá Tour de France alebo olympijské hry v Paríži. To však určite nebude všetko.

Zlaté sny

Remco Evenepoel a Mathieu van der Poel sú dvaja muži, ktorí by mohli ohroziť Ekvádorčana Richarda Carapaza, ktorý bude určite chcieť obhájiť olympijské víťazstvo. Tohtoročné 273-kilometrové cestné preteky budú prebiehať okolo všetkých hlavných parížskych pamiatok a rozhodnúť by sa mohlo na stúpaní v historickej štvrti Montmartre.

Van der Poel je po úspešnom roku 2023, keď vyhral titul majstra sveta i klasiku Paríž-Roubaix, favoritom aj na víťazstvo v mnohých ďalších pretekoch. A od 28-ročného Holanďana sa tiež očakáva, že bude sekať dobrotu. Má za sebou nepríjemný decembrový exces, počas cyklokrosových pretekoch totiž pľul na fanúšikov.

Výhoda pre Vingegaarda?

Súčasnou cyklistickou hviezdou je Jonas Vingegaard.
Súčasnou cyklistickou hviezdou je Jonas Vingegaard.Profimedia

Na Tour de France sa opäť očakáva súboj medzi dvojnásobnými šampiónmi Jonasom Vingegaardom a Tadeom Pogačarom. Pogačar je obľúbenec fanúšikov, so slovinským univerzálom sa vždy dá počítať v boji o najvyššie priečky.

Trasa Tour však Vingegaardovi vyhovuje, a to z toho dôvodu, že je tu veľa stúpaní a vrcholy pretekov pripravené na záverečný týždeň si vyžadujú trpezlivosť, ktorá je pre neho prirodzená. "Celá trasa mi je ako šitá na mieru," povedal šampión o horskej trase.

Tour sa začne vo Florencii a skončí sa 21. júla v Nice, kde bude určite napínavý prechod cez útesy. Úplný finiš bude potom na ikonickej Promenade des Anglais.

Pogačar sa pokúsi o double

Tadej Pogačar z tímu UAE Team Emirates.
Tadej Pogačar z tímu UAE Team Emirates.Profimedia

Pred začiatkom Tour de France sa Pogačar zúčastní aj na Giro d'Italia, ktoré sa začnú 4. mája v Turíne. Tour odštartuje o mesiac neskôr vo Florencii - prvá zo štyroch etáp netradične v Taliansku - a olympijské hry sa začnú 26. júla v Paríži.

Od roku 1998, keď Marco Pantani vyhral Tour a Giro, nikto nevyhral oboje slávne preteky v tej istej sezóne.

Pozor na nich

Očakáva sa, že Evenepoel a Primož Roglič sa postarajú o to, aby Vingegaard a Pogačar hladko neovládli Tour de France. Evenepoel sa vydá na svoju prvú Tour de France, chce skončiť v prvej päťke. Ak sa mu však podarí dostať sa do 21. etapy s dvojminútovým náskokom, majster sveta v časovke môže pomýšľať na celkový víťazstvo.

Roglič na Tour 2020 pohorel, keď v záverečnej časovke stratil obrovský 57-sekundový náskok, pričom Pogačar si do posledného dňa vyjazdil takmer minútu náskoku. "Budeme musieť mať plán, ako sa vyrovnať s Primožom," upozornil Vingegaard.

Cavendish na rekord

Mark Cavendish vo farbách kazašského tímu Astana.
Mark Cavendish vo farbách kazašského tímu Astana.Profimedia

Veterán Mark Cavendish vie, že podľa informácií ho na Tour de France nečaká nič ľahké. Napriek tomu sa pokúsi vyhrať aspoň jednu etapu, aby sa usadil na čele rebríčka etapových víťazstiev.

Tím Astana okolo rýchlika, ktorý bude mať na štarte pretekov 39 rokov, prebudoval. Brit však útočil na triumf už v roku 2023. Nevyšlo mu to, a tak si domov odniesol aspoň prvenstvo v maximálnej rýchlosti, ktorá dosiahla 73 km/h. K rekordu, o ktorý sa v súčasnosti delí s Eddym Merckxom, mu chýba jedno víťazstvo. Obaja sa radovali 34-krát.

Už bez Sagana

Peter Sagan sa na jeseň roku 2023 definitívne rozlúčil s kariérou. Slovenskí i svetoví fanúšikovia cyklistiky ho na najväčších podujatiach neuvidia po 14 rokoch. Rodák zo Žiliny začal na najvyššej úrovni ešte v januári 2010 v drese Liquigasu, pokračoval cez Tinkoff, Boru-hansgrohe a skončil vo farbách TotalEnergies. 

Trojnásobný majster sveta, víťaz 12 etáp či ôsmich zelených dresov na Tour de France sa bude v olympijskom roku snažiť dostať do Paríža. Už však nie ako cestný, ale ako horský cyklista. Pri vybojovaní miestenky ho nečaká žiadna prechádzka ružovým sadom...