Juniorské zlato z ME smeruje do Slovinska, Samuel Novák tesne za TOP 10

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Juniorské zlato z ME smeruje do Slovinska, Samuel Novák tesne za TOP 10

Ravbar oslavuje titul európskeho šampióna.
Ravbar oslavuje titul európskeho šampióna.Profimedia
Slovinský cyklista Anže Ravbar (18) sa stal majstrom Európy v kategórii juniorov. V sobotných pretekoch 111 km dlhej etapy s finišom v holandskom Col du Vam triumfoval v čase 2:38:50 h. Zo slovenských reprezentantov sa najlepšie umiestnil Samuel Novák (18), ktorý skončil na 11. mieste.

Juniori zabojovali o titul majstra Európy deň pred záverom celého šampionátu. Slovenskú vlajku reprezentovali Matthias Schwarzbacher, Samuel Novák, Dominik Dunár, Richard Riška, Simon Gottstein a Juraj Vrbik. Na pripravenom okruhu ich čakalo osem kôl.

Pelotón sa s malými výnimkami držal pokope, na 52. kilometri ho ale postihol veľký pád. Únik sa vytvoril až po prvej tretine pretekov. Skupina mala v momente pádu k dobru 20 sekúnd a čakalo ju stúpanie. Na vrchol vyšli spoločne, rozostup medzi nimi a pelotónom zostával rovnaký.

Na méte 47 kilometrov pred páskou tak boli v balíku všetci šiesti Slováci. Zastúpenie vpredu mali silnejšie reprezentácie a pracovať v pelotóne museli celky, ktorým sa dopredu nepodarilo dostať svojho pretekára, napríklad Francúzi.

Počas šiesteho stúpania na jediný kopec na okruhu sa predviedol Samuel Novák, ktorý sa dostal na vrchol ako prvý spomedzi cyklistov v pelotóne. Vo svojej snahe dobehnúť únik pokračoval aj po prelezení vrcholu. Pred pelotónom si vytvoril päťsekundový náskok.

Pri klesaní sa v balíku opäť padalo. V závere šiesteho okruhu sa slova v pelotóne ujali Holanďania, Francúzi a Belgičania. Ich zásluhou sa začala zmenšovať medzera medzi čelom a hlavnou skupinou. 29 kilometrov pred cieľom balík, v ktorom už bol aj Samuel Novák, strácal na únik 25 sekúnd. Pelotón sa rozbil na tri skupiny, prvá jeho časť však už bola tesne za únikom.

Na méte 19 kilometrov pred cieľom sa prvá a druhá časť pelotónu spojili, takže vpredu sa nachádzali piati Slováci. Chýbal tam len Juraj Vrbik, ktorého skupina strácala 15 sekúnd. Do posledného kola vstúpili v pelotóne štyria slovenskí záastupcovia, menovite Samuel Novák, Matthias Schwarzbacher, Richard Riška a aj Simon Gottstein. Dominik Dunár už mal manko jednej minúty, Juraj Vrbik strácal takmer dve.

Pelotón ťahal jeden francúzsky reprezentant, za ním bola poskladaná celá holandská zostava. Do cieľa bolo treba prejsť už menej ako desať kilometrov. Na posledných prebiehal v pelotóne veľký boj o pozície. Nakoniec o víťazovi rozhodol práve záverečný kopec.

Titul majstra Európy získal Anže Ravbar zo Slovinska, ktorý vo finiši porazil Francúza Matysa Grisela a ďalšieho slovinského cyklistu Žaka Eržena. Zo Slovákov najlepší výsledok dosiahol dnes veľmi aktívny Samuel Novák, ktorý prišiel do cieľa štyri sekundy po víťazovi na 11. mieste. 

Výsledky ME v cestnej cyklistike juniorov:

1. Anže Ravbar (Slovin.) 2:38:50 h

2. Matys Grisel (Fr.) 3. Žak Eržen (Slovin.) obaja +1 s

... 11. Samuel Novák (+4 s), 31. Matthias Schwarzbacher (+12 s), 43. Richard Riška (+19 s), 56. Simon Gottstein (+40 s), 73. Dominik Dunár (+4:15 min), 81. Juraj Vrbík (+5:13 min)