Slovenské nádeje sa skončili. Sagan so Štočekom nestačili tempu najlepších

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenské nádeje sa skončili. Sagan so Štočekom nestačili tempu najlepších

Aktualizované
Peter Sagan svoje posledné majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike nedokončil.
Peter Sagan svoje posledné majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike nedokončil.Profimedia
Slovenský cyklista Peter Sagan nedokončil nedeľné preteky elite s hromadným štartom na MS v Škótsku. Trojnásobný majster sveta neudržal na náročnom mestskom okruhu v Glasgowe tempo s najlepšími a z pretekov odstúpil viac ako 110 km pred cieľom. Do cieľa neprišiel ani jeho krajan Matúš Štoček (24).

Pre 33-ročného Sagana to bol trinásty a zároveň posledný šampionát na ceste, keďže v ďalšom priebehu kariéry sa chce venovať už iba horskej cyklistike. Po príjazde do ulíc najväčšieho škótskeho mesta stratil kontakt s pelotónom v treťom z desiatich kôl okruhu a napokon sa rozhodol odstúpiť.

Štoček nestačil tempu po reštarte

Ešte výraznejšie za najlepšími zaostával v tom čase druhý slovenský zástupca v štartovej listine Štoček. Ani on do cieľa 271,1 km dlhej trasy z Edinburghu do Glasgowa neprišiel.

"Zo začiatku to bolo v pohode. Skúšal som sa dostať do úniku, no nevyšlo to. Držal som sa teda v balíku. Na prvý kopec ešte v nájazde som prišiel vpredu okolo 30. pozície, no následne preteky pre protest zastavili. Stáli sme tam veľmi dlho. Následne sa tempo nakoplo a mal som veľký problém tam ostať. Už som aj trochu strácal."

"Vrátili sme sa v skupinke späť tesne pred okruhmi, ale už som bol pozične vzadu a keď sa tam začalo nastupovať, bola to už jasná vec - že sa to bude trhať a bude to pre mňa vybavené," citoval vyjadrenie Štočeka špecializovaný portál cycling-info.sk.

Pauza nebola problémom

Sagan ako jediný v histórii dokázal vyhrať MS trikrát za sebou - dúhový dres si obliekol v rokoch 2015 v Richmonde, 2016 v Dohe i 2017 v Bergene. Až šesťkrát sa dostal medzi elitnú desiatku, vlani vo Wollongongu skončil siedmy.

"Dlhá pauza preteky až tak neovplyvnila. Po nej sa to však nakoplo a išlo sa rýchlo až na okruhy. Tam sa išlo tri-štyri kolá naplno a nezostalo tam potom veľa ľudí, ktorí mohli bojovať o titul," uviedol Sagan k priebehu pretekov, ktoré pre seba napokon získal po sólovom ataku Holanďan Mathieu van der Poel.

V Glasgowe nepatril v cestných pretekoch k favoritom. Na budúci víkend sa ešte na šampionáte v Glasgowe predstaví v cross country v horskej cyklistike, keďže si v tejto disciplíne chce vybojovať miestenku na budúcoročné OH v Paríži.