Druhú etapu Okolo Slovenska vyhral Merlier, poradiu kraľuje Cavagna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Druhú etapu Okolo Slovenska vyhral Merlier, poradiu kraľuje Cavagna
Remi Cavagna ostal na čele celkovej klasifikácie.
Remi Cavagna ostal na čele celkovej klasifikácie.Profimedia
Belgický cyklista Tim Merlier (30) triumfoval v druhej etape 67. ročníka Okolo Slovenska. Jazdec stajne Soudal-QuickStep sa presadil v záverečnom špurte 143,9 km dlhej trate so štartom v Prešove a cieľom v Spišskej Sobote. Na 2. mieste prišiel do cieľa Cees Bol (28) a tretí skončil Colby Simmons (19). Na čele celkového poradia sa udržal s veľkým náskokom víťazov kolega Remi Cavagna (28).

Štvrtková etapa mala kopcovitý charakter opäť s tromi rýchlostnými a štyrmi vrchárskymi prémiami, vrátane stúpania na Branisko. V druhej časti sa nachádzali nehodnotené kopce, ktoré mohli potrápiť šprintérov. Cyklistom na štarte robil spoločnosť hustý dážď a oproti prvému dňu boli aj nižšie teploty.

Napriek pokusom o únik prišiel balík pokope na prvú horskú prémiu Široké (3. kat., 0,8 km, 6,9%) a o body bojovali pretekári z hlavnej skupiny. Zvíťazil Jevgenij Fedorov, ktorý získal tri body. Pred druhým kopcom Branisko (3. kat., 4,3 km, 3,9%) sa vytvorila vpredu trojčlenná skupina Thibaut Pinot, Charles-Etienne Chretien a Javier Serrano Rodríguez. Prvý bol na vrchole Pinot a pripísal si tri body do vrchárskej súťaže.

K vedúcej skupine sa pripojil aj Slovák Lukáš Kubiš z Dukly Banská Bystrica. Únik si však nevedel vytvoriť väčší náskok a balík ich za obcou Žehra dostihol. Krátko na to nastúpil Jaka Primožič. Pridali sa k nemu Erik Fetter, Ricardo Lucca, Sebastian Schönberger a Čech Jakub Otruba. Táto pätica využila spomalenie pelotónu a vypracovala si viac ako minútový náskok.

Horskú prémiu Levočský vrch (3. kat., 3,2 km, 4%) vyhral Rakúšan Schönberger a získal tri body. O dva kilometre neskôr v Levoči prišli cyklisti na úvodnú rýchlostnú prémiu. Prvý ju prešiel Otruba, pripísal si šesť bodov do bodovacej súťaže a tri bonifikačné sekundy.

Na záverečnom kopci Dravce (3. kat., 4,1 km, 3,9%) bol opäť prvý Schönberger, a tak sa v boji o bodkovaný dres dostal na druhé miesto s celkovo šiestimi bodmi. Lídrom horskej súťaže po druhom dni zostal Milan Vader, na konte mal sedemnásť bodov.

Únik zvyšoval svoj náskok, 69 kilometrov pred cieľom mal dve minúty k dobru. Druhú rýchlostnú prémiu v Kežmarku vyhral opäť Otruba. Získal zase tri bonifikačné sekundy a šesť bodov. Balík však následne zrýchlil a mal už len minútové manko. Záverečnú rýchlostnú vyhral Primožič získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy.

Pelotón prišiel na prémiu v Poprade so stratou 20 sekúnd. Z vedúcej skupiny vypadol Otruba, desať kilometrov pred cieľom v úniku zaútočil Primožič, no pelotón strácal len 10 sekúnd a tritisíc metrov pred cieľom sa vrátil do balíka. O víťazovi rozhodol špurt. Najrýchlejší v ňom bol Belgičan Merlier.