Okolo Slovenska ovládol Quick-Step. Celkový triumf Cavagnu, pelotónu sa utrhol Asgreen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Okolo Slovenska ovládol Quick-Step. Celkový triumf Cavagnu, pelotónu sa utrhol Asgreen

Aktualizované
Rémi Cavagna si pripísal celkovo 13. víťazstvo v kariére.
Rémi Cavagna si pripísal celkovo 13. víťazstvo v kariére.TASR
Francúzsky cyklista Rémi Cavagna (28) sa stal celkovým víťazom 67. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Jazdec tímu Soudal Quick-Step si obliekol žltý dres po úvodnej etape a udržal si ho až do cieľa v Púchove. Záverečnú piatu etapu vyhral Dán Kasper Asgreen (28) taktiež z tímu Soudal Quick-Step.

Belgickej stajni vyšiel záverečný deň vynikajúco, keď ovládla celé pódium. Druhý skončil Bert van Lerberghe a tretí Tim Merlier. Pretekári Quick-Stepu vyhrali každú z etáp, navyše brali žlté i zelené tričko.

Quick-Step získal celkový triumf piatykrát z upynulých šiestich ročníkov, jeho hegemóniu narušil iba Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v roku 2021. Dvadsaťosemročný Cavagna si pripísal trináste víťazstvo v kariére.

Nedeľňajšia etapa merala 183,5 km a viedla z Hlohovca do Púchova. Na trase boli tri vrchárske a dve šprintérske prémie. Od úvodu sa útočilo a únik dňa sa vytvoril po siedmich kilometroch, keď sa odtrhli Charles Quarterman (Corratec), Jasper Haest (VolkerWessels) a Aaskov Jeppe Pallesen (HRE Mazowsze Serce Polski).

Onedlho si vytvorili trojminútový náskok pred pelotónom, ktorý viedli pretekári Quick-Stepu. Tí postupne sťahovali stratu a 90 km pred cieľom mal balík manko už len minútu a pol.

Trojica z úniku zbierala všetky body na vrchárskych prémiách, no bodkovaný dres si Milan Vader z Jumba zabezpečil už v sobotu. Asi 45 km pred cieľom mal defekt Matúš Štoček, ale rýchlo sa vrátil do skupiny. Pelotón medzitým stiahol manko na minimum a 21 km pred páskou dostihol trojicu.

K hromadnému finišu nakoniec neprišlo, keďže Asgreenovi vyšiel únik asi 300 metrov pred cieľom a vyhral o dve sekundy pred pelotónom. Na pódiu ho doplnili tímoví kolegovia van Lerberghe a Merlier a spečatili tak víťazný deň Quick-Stepu.

Za najbojovnejšieho pretekára etapy vyhlásili Haesta, najbojovnejším jazdcom 67. ročníka sa stal Thibaut Pinot (Groupama - FDJ). Najlepším pretekárom do 23 rokov je Američan Colby Simmons (Jumbo-Visma) a najlepší Slovák v pelotóne bol Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica).

Víťazi jednotlivých súťaží:

Celkový víťaz: Rémi Cavagna (Fr./Soudal Quick-Step)

Bodovacia súťaž: Tim Merlier (Belg./Soudal Quick-Step)

Vrchárska súťaž: Milan Vader (Hol./Jumbo-Visma)

Najlepší pretekár do 23 rokov: Colby Simmons (USA/Jumbo-Visma)

Najlepší Slovák: Lukáš Kubiš (SR/Dukla Banská Bystrica)

Najbojovnejší jazdec pretekov: Thibaut Pinot (Fr./Groupama-FDJ)

Výsledky 5. etapy (Hlohovec - Púchov, 183,5 km):

1. Kasper Asgreen (Dán./Soudal Quick-Step) 4:03:35 h, 

2. Bert van Lerberghe (Belg./Soudal Quick-Step) +2 s,

3. Tim Merlier (Belg./Soudal Quick-Step),

4. Iuri Leitao (Port./Caja Rural-Seguros RGA),

5. Mirco Maestri (Tal./EOLO-Kometa) všetci rovnaký čas