Ayuso vyhral 5. etapu Okolo Švajčiarska, žltý dres má Skjelmose. Sagan znovu zaostal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ayuso vyhral 5. etapu Okolo Švajčiarska, žltý dres má Skjelmose. Sagan znovu zaostal

Ayuso sa teší z triumfu v piatej etape.
Ayuso sa teší z triumfu v piatej etape.TASR
Španielsky cyklista Juan Ayuso (20) zvíťazil vo štvrtkovej piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec stajne SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom stúpaní a 211 km dlhú horskú trasu z Fieschu do mesta La Punt zvládol za 5:23:01 h.

Druhý skončil Nór Mattias Skjelmose z Treku a z druhého miesta sa posunul na čelo celkového poradia. Tretí finišoval ďalší Španiel Pello Bilbao (Bahrajn-Victorious). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) prišiel do cieľa so stratou 24:12 minút na 119. mieste.

Vo štvrtok pripravili organizátori na pelotón tri horské prémie, dve v úvodnej polovici a tretiu krátko pred cieľom. Už po 20 km sa začalo stúpať na Furkapass najvyššej kategórie s dĺžkou 16,5 km a sklonom 6,4 percenta a vytvorila sa mohutná skupina, do ktorej sa dostalo až 39 pretekárov.

Na vrchole stúpania a následnom zjazde sa nakoniec sformoval devätnásťčlenný únik, ktorý išiel asi tri minúty pred pelotónom. Na Oberalppasse (1. kat., 10,7 km, 5,6 %) sa situácia ustálila a rozdiel narastal len mierne. Nič sa nezmenilo ani na 80 km dlhej zvlnenej pasáži a pod záverečný kopec Albulapass najvyššej kategórie (17,4 km, 6,8 %) prišiel únik pokope. To však trvalo len do prvých metrov stúpania, keď sa začalo útočiť.

Náskok si vypracovali Antonio Tiberi (Bahrajn Victorious) a Rui Costa (Intermarche-Circus-Wanty), za nimi išli s miernym odstupom Ayuso, Bilbao a Neilson Powless (EF Education-EasyPost) a cez minútu strácali Wout van Aert s Wilcom Keldermanom z Jumba. Pelotón však bol už kúsok za nimi a líder poradia Felix Gall (AG2R Citroën) sa po nástupe dostal pred svojich najbližších prenasledovateľov Skjelmoseho a Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep).

Tiahle stúpanie malo vrchol desať km pred cieľom a prvý na ňom bol Ayuso s náskokom 45 sekúnd pred Tiberim a Costom. Španielsky mladík mal pred sebou už len klesanie do cieľa a tretie víťazstvo v profesionálnej kariére si nenechal zobrať.

Skjelmose využil zjazdárske schopnosti, prišiel si pre druhú priečku a s ňou i žltý dres. V celkovom poradí má osemsekundový náskok pred Rakúšanom Gallom, na tretie miesto poskočil Ayuso, ktorý stráca 18 s. Evenepoel zaostal a klesol na štvrtú priečku (+46 s).

V piatok čaká na pelotón kopcovitá etapa z La Punta do Oberwilu dlhá 215,3 km.

Výsledky 5. etapy (Fiesch - La Punt, 211 km):

1. Juan Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) 5:23:01 h,

2. Mattias Skjelmose (Dán./Trek-Segafredo) +54 s,

3. Pello Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious),

4. Rigoberto Uran (Kol./EF Education-EasyPost), 5. Romain Bardet (Fr./DSM), 6. Wilco Kelderman (Hol./Jumbo-Visma) všetci rovnaký čas,

...119. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +24:12

Celkové poradie:

1. Skjelmose 16:43:41 h,

2. Felix Gall (Rak./AG2R Citroën) +8 s,

3. Ayuso +18,

4. Remco Evenepoel (Belg./Soudal QuickStep) +46, 5. Bilbao +57, 6. Kelderman,

...131. SAGAN +1:13:2