Ľad opäť pokoril oheň. Vingegaard zdolal Pogačara a obhájil prvenstvo na TdF

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ľad opäť pokoril oheň. Vingegaard zdolal Pogačara a obhájil prvenstvo na TdF
Vingegaard bol opäť príliš silný.
Vingegaard bol opäť príliš silný.Reuters
Jonas Vingegaard (26) mal celý čas všetko pod kontrolou, keď získal svoj druhý titul na Tour de France. Predviedol úchvatný výkon a dokázal poraziť bravúrneho Tadeja Pogačara (24).

Obhajca prvenstva a slovinský univerzál, ktorý v úvodných etapách opakovane útočil, sa dva týždne držali v tesnom závese. Do tretieho bloku pretekov ich delilo iba 10 sekúnd, pričom táto dvojica bola vo vlastnej lige a svojich vyzývateľov odsunula do úlohy štatistov. V časovke predviedol Vingegaard životný výkon, ktorým Pogačara rozdrvil. 

Dán poprel, že by užíval akékoľvek dopingové prostriedky a antidopingové orgány uviedli, že bol 18-krát testovaný - na Tour, osemkrát v júni i na každom z jeho troch tréningových kempov.

Jonas Vingegaard oslavuje víťazstvo na Tour de France so svojou manželkou Trine Marie Hansenovou a ich dcérou
Jonas Vingegaard oslavuje víťazstvo na Tour de France so svojou manželkou Trine Marie Hansenovou a ich dcérouReuters

Vingegaardovi sa podarilo zvíťaziť. Pogačarova príprava bola sťažená po aprílovej zlomenine zápästia, dokázal však vyhrať poslednú horskú etapu, no to už bolo neskoro. Slovinec dva roky po sebe skončil druhý za rovnakým oponentom.

"Minulý rok som mal na jar veľa zranení a chorôb. Tento rok žiadne, to bol veľký rozdiel. Len sa vyvíjam, som stále lepší a lepší. Nie je to ale tak, že by som sa každý rok zlepšil o 20 %, stále je to mierny progres," povedal víťaz posledných dvoch ročníkov slávnej Tour a dodal:

"Všetci musíme veľa obetovať. Za rok som preč od rodiny viac ako 150 dní, aby som vyhral preteky. Ak dodržiavate tréningové plány, výživu a tréningové kempy, dodáva vám to sebadôveru, pretože viete, že budete na svojej najvyššej úrovni."

Tour de France je nemilosrdná a nádeje sa môžu rozplynúť v priebehu niekoľkých sekúnd. Viacerí špičkoví jazdci - Romain Bardet, Enric Mas, Richard Carapaz, všetci jazdci z prvej päťky - vypadli v pretekoch, ktoré boli poznačené incidentmi.

Na Col de Joux-Plane bol Pogačar blízko zrážky s pretekárskou motorkou, ktorú zablokovali fanúšikovia, keď sa pripravoval na šprint, zatiaľ čo Vingegaard bol nútený položiť nohu na zem, keď sa na Col de la Loze nachádzal za televíznym motocyklom a autom organizátorov.

Pretekom miestami chýbali zaujímavé zápletky. Najmä po tom, čo v ôsmej etape vypadol Mark Cavendish, ktorý sa usiloval o rekordné 35. etapové víťazstvo. V hromadných šprintoch dominoval Belgičan Jasper Philipsen.

Vingegaard si teraz "oddýchne" a spolu s tímovým kolegom Primožom Rogličom zamieri na španielsku Vueltu, keďže Jumbo-Visma sa snaží upevniť svoju dominanciu na Grand Tours, ako sa to kedysi podarilo tímu Ineos-Grenadiers (predtým známemu ako Team Sky).