Preview 17. etapy TdF: Prinesú ďalšie náročné stúpania definitívu alebo zvrat?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Preview 17. etapy TdF: Prinesú ďalšie náročné stúpania definitívu alebo zvrat?
Bláznivá etapa, ktorá všetko otočí?
Bláznivá etapa, ktorá všetko otočí?AFP
Ako zareaguje Tadej Pogačar (24) po časovkárskom výkone Jonasa Vingegaarda (26)? Sedemnásta etapa by mohla veľa vecí oživiť, no i všetko spečatiť.

Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel (165,7 km)

Trasa 17. etapy
Trasa 17. etapyTour de France

Kráľovná etáp na francúzskej Tour môže mnoho napovedať. Tadej Pogačar musí nekompromisne zabrať a útočiť, aby dohnal minútu a 48 sekúnd, ktoré ho delia od Jonasa Vingegaarda. Ten v utorok rozdrvil konkurenciu v jedinej časovke ročníka 2023.

Na programe nie je veľa roviny - Col des Saisies (1. kategória: 13,4 km s priemerným sklonom 5,2 %) ponúkne cyklistom zahriatie, po ktorom nasledujú jednoduchšie úseky. Následne príde na rad Cormet de Roselend (1. kategória: 19,8 km s priemerným sklonom 6 %) a stabilné stúpanie na jeho posledných 6 kilometroch.

Côte de Longefoy (2. kategória: 6,6 km s priemerným sklonom 7,5 %) s úsekmi s viac ako 10 % sklonom by mohol otvoriť prípadné scenáre únikov, no účastníci sa musia mať na pozore pred náročným Col de la Loze (28,1 km s priemerným sklonom 6 %). Prvá polovica je hrozná, druhá diabolská. Na vrchole sa budú rozdávať bonifikačné sekundy. Zjazd do Courchevelu bude dlhý len 6 km - krátka vzdialenosť na získanie alebo nestratenie času.

Potenciálny favorit: Simon Yates

Brit, ktorému v celkovom poradí patrí ôsma priečka, je dostatočne ďaleko od pódia (takmer 14 minút). To mu však vytvára priestor na prípadné prekvapenie bez toho, aby sa naňho sústredili konkurenčné tímy. Veľmi konzistentný bol v utorkovej časovke, skončil piaty. Líder tímu Jayco-Alula teda veľmi dobre odštartoval tretí súťažný týždeň Tour.