Bitka dvojičiek o prvenstvo v úvodnej etape TdF, súboj bratov vyhral Adam Yates

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bitka dvojičiek o prvenstvo v úvodnej etape TdF, súboj bratov vyhral Adam Yates

Na prvých dvoch priečkach svieti rovnaké priezvisko.
Na prvých dvoch priečkach svieti rovnaké priezvisko.TASR
Britský cyklista Adam Yates (30) triumfoval v úvodnej etape 110. ročníka Tour de France a ako prvý si obliekol žltý dres pre celkového lídra. Druhý finišoval jeho brat a spoločník zo záverečného úniku Simon Yates (30) z tímu Jayco AlUla. Úspech stajne UAE podčiarkol tretím miestom Slovinec Tadej Pogačar (24).

Adam Yates, jazdec stajne UAE Team Emirates, sa presadil v poslednom stúpaní a trasu dlhú 182 km so štartom a cieľom v Bilbau zvládol za 4:22:49 hodiny. Tesne po ňom preťala cieľ jeho bratská dvojička Simon, so stratou 12 sekúnd došiel tretí Pogačar. Slovák Peter Sagan o popredné umiestnenia nebojoval a do cieľa prišiel na 148. mieste so stratou 15:14 min.

Úvod tohtoročnej edície slávnych pretekoch sa odohráva v hornatom regióne Baskicko na severe Španielska. Cyklistov čakala už v prvej etape poriadna porcia takmer 3 300 výškových metrov na piatich kategorizovaných stúpaniach, pričom dve boli na záverečných 30 km. Hneď po štarte prišlo k viacerým útokom a do úniku dňa sa nakoniec dostali Valentin Ferron (TotalEnergies), Jonas Gregaard (Uno-X), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Simon Guglielmi (Arkéa Samsic) a Lilian Calmejane (Circus-Wanty).

Keďže odišla iba pätica, pelotón na čele s pretekármi Alpecinu-Deceuninck bol so situáciou spokojný, a tak si únik čoskoro vypracoval náskok dve minúty. Balík ich však ďalej nepúšťal a situáciu kontroloval. Na úvodnej rýchlostnej prémii tohto ročníka zobrali najviac bodov jazdci z úniku, špurt pelotónu vyhral Mads Pedersen pred Saganom a pripísal si deväť bodov do súťaže o zelený dres. Pelotón postupne zvyšoval tempo, náskok rýchlo klesal, snaha úniku sa nakoniec skončila pomerne skoro, už 50 km pred cieľom. 

Pred tretím stúpaním na Col de Morga sa od hlavného balíka odpojili šprintéri a spolu s nimi aj Sagan. Na predposlednom kopci Cote de Vivero bol prvý Neilson Powless, ktorý si pripísal päť bodov a zaistil si bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže. Na následnom zjazde prišlo k ťažkému pádu a na zemi skončili lídri EF Education Richard Carapaz a Movistaru Enric Mas. Prvý menovaný sa dotlčený posadil späť na bicykel, ale nabral veľkú stratu, druhý už ani nenasadol a Tour sa preňho skončila hneď v prvý deň.

Na poslednom kopci Cote de Pike (3. kat., 2 km, 10%) sa už začalo útočiť medzi favoritmi. Najprv to skúsil Felix Grossschartner, po ňom Mathieu Burgaudeau, no za vrcholom prišlo ku kurióznej situácii, keď sa na čelo dostali bratia Simon a Adam Yatesovci, pričom prvý jazdí za Jayco AlUla a druhý v UAE Team Emirates. Tímové farby však nachvíľu odložili a ich bratská spolupráca priniesla úspech. Čoskoro mali k dobru desať sekúnd a snaha Jumba s obhajcom titulu Jonasom Vingegaardom bola márna.

Yatesovci prišli na posledných 1000 metrov s náskokom 20 sekúnd a bola už len otázka, kto z nich vyhrá. V dojazde do kopca bol nakoniec silnejší Adam a okrem 22. víťazstva v kariére si prišiel aj pre žltý dres. Následný špurt okresaného pelotónu vyhral Pogačar a získal aj štyri bonusové sekundy. UAE Team Emirates tak dostal obhajcu Vingegaarda pod tlak hneď v úvodnej etape. 

"Ani neviem, čo povedať. Snažili sme sa pripraviť pozíciu pre Tadeja, ale bol tam protivietor, tak som využil situáciu a zaútočil som zo zadných pozícií. Zrazu som mal v háku Simona a ani som nevedel, či s ním mám spolupracovať. Z tímovej vysielačky mi však povedali, že áno, tak sme išli spolu. Vedel som, že je dobre pripravený a chvíľu som mal problém sa s ním udržať. V závere som ale mal viac síl a je skvelé vyhrať," povedal pre Eurosport víťaz.

"V stúpaní bolo ťažké dostať sa do pozície, boli tam tímy so silnejšími zostavami. Zostali sme tam trochu viac vzadu a musel som sa predrať publikom. Na vrchol som prišiel v čelnej skupine. Potom sa trochu váhalo, Adam prišiel na čelo, kývol na Pogačara, či môže ísť a ja som mu naskočil do háku," uviedol Simon Yates.